Oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, cu care Oradea urma să se înfrățească în anul 2003, a cerut municipiului de Crişul Repede un ajutor de urgenţă.

"Ne solicită ajutor de urgenţă"

Municipalitatea orădeană a primit solicitarea autorităţilor din oraşul ucrainean în urmă cu câteva zile.

"Am primit la începutul acestei săptămâni o adresă din partea reprezentanţilor oraşului Ivano-Frankivsk din Ucraina, care ne solicită un ajutor de urgenţă. În momentul de faţă, analizăm cum şi cu ce putem să ajutăm", a declarat joi pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, a transmis Consiliului Local Oradea un mesaj prin care a făcut apel la solidaritate. 

„Vă luăm să luați în considerare posibilitatea de a ne oferi sprijin pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de apărare teritorială și protecție civilă. În aceste timpuri grele pe care Ucraina le experimentează, suportul pe care ni l-ați putea oferi ne-ar ajuta să depășim tensiunile din spațiul european”, a cerut Ruslan Martsinkiv.

Potrivit adresei, autorităţile din Ivano-Frankivsk au solicitat echipamente de comunicare și supraveghere (stații radio, baterii, binoclu, etc.), uniforme (ținute de camuflaj, bocanci, ochelari speciali, saci de dormit, etc.), truse de prim ajutor (pansamente, măști, fașe, mănuși chirurgicale, etc.) dar și echipamente IT și consumabile (laptop, imprimantă, baterii externe, etc.).

"Vrem să dăm curs acestei cereri de ajutor, iar în momentul de faţă trebuie să vedem care este calea legală de urmat. Cel mai probabil, acest ajutor va trebui aprobat de Consiliul Local", a mai spus primarul Florin Birta.

De altfel, autorităţile din Ivano-Frankivsk au cerut în ultima săptămână ajutorul mai multor administraţii locale din România cu care avea relaţii de colaborare. Spre exemplu, Consiliul Local Botoşani a aprobat pe 1 martie acordarea unui ajutor în valoare de 300.000 lei constând în alimente neperisabile, echipamente medicale şi generatoare electrice.

"Am fost de două ori la ei"

Oradea are relaţii de parteneriat cu oraşul ucrainian Ivano-Frankivsk încă de la începutul anilor 2000.

"Avem încheiat un acord de înfrăţire încă din anul 2003. Am fost de două ori la ei în delegaţie pe când încercau să se adapteze legilor europene. Le-am prezentat Legea administraţiei publice din România. Legislaţia lor era însă prea diferită de a noastră pentru ca să implice simple modificări", a explicat BIHOREANULUI fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.

Inițial, autoritățile au demarat formalitățile oficiale de înfrățire, însă acestea nu au mai fost duse la bun sfârșit pentru că ucrainenii nu au mai făcut noi demersuri, iar noua administrație locală orădeană a avut alte priorități.

"Pentru o înfrăţire sunt necesare în prealabil mai multe întâlniri şi vizite. După 2008, noua administraţie condusă de domnul Ilie Bolojan a avut alte priorităţi, iar acest gen de parteneriate a trecut în plan secund", a spus Vila.

Greu de ajuns cu ajutoare

Situat la 410 kilometri de Oradea şi circa 100 kilometri de graniţa cu România, oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, avea la recensământul din 2001 o populaţie de 227.000 de locuitori.

Dintre aceştia, 92% erau vorbitori de ucraineană, iar diferenţa - de rusă şi alte limbi.

În prezent, populaţia oraşului trăieşte în teroare, iar o bună parte din aceasta încearcă să se refugieze în ţările vecine după ce, pe 24 februarie, în primul său atac cu rachete din războiul împotriva Ucrainei, armata rusă a atacat cu rachete şi a distrus baza militară, aeroportul şi flota de avioane MIG-29 de lângă Ivano-Frankivsk.

Poziţionarea geografică a localităţii, în interiorul Ucrainei şi în vecinătatea zonelor de foc, face dificilă trimiterea de ajutoare.

"În momentul de faţă, pentru că nu există un culoar umanitar convenit între cele două părţi, este dificil să trimiţi ajutoare în Ivano-Frankivsk. Va fi dificil să găsim o firmă de transport dispusă să intre acolo", a declarat un angajat al Primăriei Oradea pentru BIHOREANUL.

De altfel şi ajutoarele pe care intenţionează să le trimită Primăria Botoşani vor fi livrate în vama Siret, de unde vor fi preluate de reprezentanţii municipalităţii din Ivano-Frankivsk.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!