Consilierii locali au aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, participarea municipalităţii orădene la programele naţionale ale Companiei Naţionale de Investiţii pentru derularea a două proiecte importante în Oradea.

Expropriere pentru sport

Municipalitatea îşi doreşte construirea unui bazin didactic de înot în cartierul Ioşia, pe amplasamentul dintre Arena Antonio Alexe şi Liceul Don Orione, şi a unui complex sportiv pe un amplasament din strada Clujului 202, în spatele terenului de fotbal "Motorul".

Potrivit primarului Ilie Bolojan, în pregătirea celor două investiţii municipalitatea va fi obligată să facă exproprieri pentru eliberarea terenului.

"Vom primi în săptămânile viitoare studiile de fezabilitate ale bazinului de înot şi sălii de sport de la Compania Naţională de Investiţii astfel încât să putem închide procedura de expropriere. Vorbim de terenuri în nişte zone neconstruite, secundare, deci nu ar trebui să fie probleme", a declarat Bolojan în plenul Consiliul Local.

Încălzit cu apă geotermală

Municipalitatea a ales să propună construirea bazinului didactic de înot în spatele arenei Antonio Alexe din raţiuni pragmatice. "Amplasarea bazinului de înot în Ioşia permite încălzirea lui cu apă geotermală în perioada rece, deci cheltuielile cu întreţinerea vor fi reduse", a spus Bolojan.

Potrivit edilului, investiţia va permite municipalităţii extinderea programului de învăţare a înotului derulat în prezent pentru copiii de clasa a doua.

Pentru construcţia bazinului de înot, Primăria va trebui să pună la dispoziţia CNI o suprafaţă de circa 7.800 metri pătraţi, din care deţine în proprietate circa 7.000 metri pătraţi. Diferenţa de circa 920 mp, deţinută de o firmă orădeană, urmează să fie expropriată.

Patru terenuri de fotbal

În ceea ce priveşte viitorul complex sportiv pe care CNI urmează să îl construiască în strada Calea Clujului 202, acesta este prevăzut cu trei terenuri de fotbal noi, un vestiar şi o parcare cu 50 de locuri.

"În paralel, vom reabilita şi terenul existent, astfel ca la încheierea lucrărilor să avem o bază de sport extinsă, de aproximativ 13.000 metri pătraţi", a spus primarul Ilie Bolojan.

Edilul a declarat că îşi doreşte ca lucrările la cele două facilităţi sportive să înceapă încă de anul acesta.

Ambele investiţii ar urma să fie susţinute de CNI, în vreme ce, la fel ca la sala polivalentă cu 5.000 de locuri de lângă Universitate, municipalitatea îşi va asuma amenajarea utilităţilor, a drumurilor de acces şi a parcărilor.