Fațada palatului administrativ al Oradiei a fost iluminată sâmbătă seara, de la ora 18, în culoarea portocalie, de Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor, marcată în toată lumea pe 25 noiembrie, în urma unei rezoluții ONU. 

Primăria Oradea a acceptat astfel inițiativa lansată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și fundația „Red Women” pentru a marca această zi prin care se subliniază faptul că violenţa împotriva femeilor şi fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. 

În 2023, sloganul ales la nivel internațional este: „UNiTE! Invest to Prevent Violence Against Women & Girls! #No Excuse”. 

La nivel global, se estimează că 736 de milioane de femei - aproape una din trei - au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale a partenerului, violenţei sexuale în afara partenerului sau ambelor, cel puţin o dată în viaţă. Acest flagel s-a intensificat în diferite medii, inclusiv la locul de muncă şi spaţiile online, şi a fost exacerbat de efectele post-pandemie, conflicte şi schimbările climatice, potrivit datelor ONU, citate de Agerpres. 

În primele 9 luni ale acestui an, în România au fost raportate aproape 80 de mii de cazuri de violență domestică. De cele mai multe ori, victimele sunt femei. De altfel, România se numără printre țările din Europa cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!