Consiliul Local a aprobat vineri, în şedinţă telefonică, cu unanimitate de voturi, acordarea unui împrumut de câte 8 milioane lei, pentru Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean din subordine.

Împrumut pentru dotări

Cei 16 milioane lei vor fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente medicale necesare combaterii epidemiei de COVID-19.

"Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de ventilatoare, injectomate, paturi, computere tomograf, ambulanţe pentru transportul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi alte dotări specifice secţiilor de Terapie Intensivă. Până acum, spitalele au reuşit să facă faţă epidemiei cu dotările pe care le au dar vrem să fim pregătiţi în cazul în care în toamnă ar putea urma un al doilea val de îmbolnăviri", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, dotările achiziţionate vor fi utile spitalelor inclusiv în cazul fericit în care la intrarea în iarnă orădenii nu se vor confrunta cu o revenire a pandemiei. "Nu este vorba de consumabile, ci de aparatură, care oricum este necesară spitalelor", a spus Bolojan.

Ajutor celor care ajută

Cele două spitale vor rambursa împrumutul din fondurile europene care urmează să fie atrase, în baza unor proiecte, pentru achiziţia de dotări anti-COVID.

"În cazul în care fondurile europene atrase nu vor acoperi întreaga sumă pusă la dispoziţie de Consiliul Local, diferenţa va fi considerată contribuţie a bugetului local pentru dotarea spitalelor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Cele două unități spitalicești intențioanează să atragă finanțări europene printr-o axă prioritară nou creată a Programului Infrastructură Mare 2014 - 2020 referitoare la „protejarea sănătății populației în contextul pandemiei de COVID-19”.

Ghidul de finanțare al noii axe urmează să fie lansat în cea de a doua jumătate a lunii mai.

Împrumutul va fi acordat de municipalitate din fondul de rezervă bugetară constituit de Consiliul Local în şedinţa de luna trecută. Potrivit legii, acesta poate fi folosit pentru finanţarea unor cheltuieli urgente şi neprevăzute pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale ori pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale.

Printr-o adresă de la jumătatea lunii martie, Instituţia Prefectului a anunţat că fondul de rezervă bugetară poate fi folosit şi pentru finanţarea unor măsuri de combatere a epidemiei de COVID-19.