La hotspot-ul lăudat să nu te duci cu smartphone-ul! Lansat în 2013, proiectul pentru înfiinţarea de puncte WiFi cu internet gratuit în cele mai aglomerate zone din Oradea s-a blocat înainte de încheierea perioadei de cinci ani convenite cu finanţatorul european.

La începutul lunii mai, jumătate din cele 50 de hotspot-uri erau scoase din uz. Când s-au stricat? Nimeni nu ştie. Pentru că, deşi a plătit pentru aceste servicii, Primăria n-a verificat niciodată dacă sunt şi prestate...

Internet pentru toată lumea

Cristian Delcea, manager de proiect Primăria OradeaUna dintre cele mai lăudate iniţiative ale Primăriei, proiectul european privind "Stabilirea de WiFi şi puncte hotspot de acces gratuit la internet în Oradea şi Debrecen" a făcut vâlvă la vremea lui. Câştigat de municipalitate în parteneriat cu firma Info Park IT din Debreţin, proiectul în valoare de 235.592 lei a vizat amenajarea a 50 de hotspot-uri în Oradea şi 80 în oraşul partener. "Pentru ca numărul celor care beneficiază de această investiţie să fie cât mai mare, am vizat în primul rând zonele de parcuri din oraş, cele din jurul obiectivelor turistice, locaţiile unor evenimente sportive, staţiile de tramvai şi autobuz, dar şi zone precum dealul Ciuperca şi Teatrul Regina Maria", declara la acea dată managerul de proiect Cristian Delcea (foto).

Din cei 74.500 euro câţi au revenit municipalităţii orădene, circa 45.000 euro au fost plătiţi firmei RCS&RDS. Firma de telefonie, cablu şi interent şi-a asumat identificarea celor mai potrivite puncte de acces, realizarea infrastructurii şi furnizarea de internet pentru WiFi vreme de cinci ani. Conform contractului, care expiră la sfârşitul lui 2017, hotspot-urile trebuiau fie active pe o rază de 300 metri şi să ofere o viteză de internet de 16 mb/s, insuficientă pentru activităţi de download, dar suficientă pentru accesul la informaţii sau expedierea unui email.

"Tratament" cu tablete

Proiectul Primăriei a avut şi o latură educativă. În februarie 2013, municipalitatea a anunţat că preia cereri de înscriere la un curs gratuit de folosire a internetului. Cum fiecare dintre cei 100 de solicitanţi care luau parte la cursuri urma să primească gratuit o tabletă Eboda X80 Supreme, s-a lăsat cu îmbulzeală. Orădenii s-au aşezat la coadă încă de la ora 3 dimineaţa şi au făcut listă de aşteptare. La 8:30, când au început oficial înscrierile, deja peste 170 persoane aşteptau la rând.

Inevitabil, s-a lăsat cu scandal între orădenii veniţi doar la deschiderea ghişeelor din Piramidă, care au contestat legitimitatea listei de aşteptare, şi cei care s-au trecut pe lista de ordine. Zarva din Primărie şi scandalul mediatic care i-a urmat l-a făcut pe primarul Ilie Bolojan să îşi muştruluiască subordonaţii. "Nu vreau să mai văd astfel de proiecte. Primăria nu este făcută să dea pomeni", ar fi spus edilul. Aşa că aceştia au omorât proiectul...

Mentenanţă "pe încredere"

Conform evidenţelor municipalităţii, de la montarea hotspot-urilor până în martie 2013, la inauguarea sistemului, s-au conectat gratuit la internet 24.580 de smartphone-uri, tablete şi notebook-uri. "Cam 370 aparate diferite accesează zilnic internetul prin intermediul hotspot-urilor", declara atunci Delcea.

Marius Moş,  şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională OradeaAstăzi nu ştie nimeni despre ce trafic de date este vorba. Delcea a părăsit Primăria în 2016 pentru o carieră în mediul privat, iar proiectul a rămas baltă. Cum nimeni nu a verificat dacă RCS&RDS chiar prestează serviciul pentru care şi-a luat banii, asigurarea mentenanţei a stat în bunăvoinţa operatorului şi în... vigilenţa orădenilor. "Nu am avut pe cineva anume care să verifice funcţionarea hotspot-urilor. Am sesizat RCS&RDS de câte ori am primit reclamaţii că acestea nu funcţionează, iar în aceeaşi zi firma a trimis pe teren echipe de intervenţie", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

În patru ani, însă, Primăria a primit doar trei sesizări. "În 2013 am avut o reclamaţie că nu funcţionează hotspot-ul din Cantemir, iar în 2014 că nu merg cele din Parcul Brătianu şi din strada Sovata. Toate problemele au fost remediate", povesteşte consilierul DMPFI, Claudia Ardelean.

Funcţionale pe sărite

Numărul avariilor este, însă, mult mai mare. La începutul acestei luni, BIHOREANUL a descoperit că din cele 50 de hotspot-uri funcţionează doar jumătate. Cele mai importante obiective turistice - precum Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi intrarea pe strada Republicii în zona pasajului Madacs - sunt fără acoperire WiFi. Tot nefuncţionale sunt şi hotspot-urile din Ştrandul Ioşia, Arena Antonio Alexe, de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, din Parcul Magnoliei şi cele din pieţele Rogerius şi Ioşia. La fel, sunt scoase din uz cele din staţiile de tramvai de pe străzile Olimpiadei, Coposu, Cantemir (la statuie) şi Nufărul (la bisericuţă).

În şanţul Cetăţii, unde ar trebui să existe un hotspot, nu este internet deloc. În schimb, turiştii se pot conecta online printr-un sistem care oficial nu există, aflat în incinta fortificaţiei.

Funcţionează, chiar dacă suficient de slab încât utilizatorului să-i vină să dea cu tableta de pământ, hotspot-urile din Piaţa Bucureşti (la gară), Cele Trei Crişuri (în spatele Colegiului Gojdu) şi parcurile 22 Decembrie şi Nicolae Bălcescu.

Cel mai bun semnal îl au punctele WiFi de la Universitate, din Orăşelul Copiilor, din staţia de taximetre 1 Decembrie şi din staţia de tramvai de la capătul liniei OTL din Nufărul.

"Vom face un inventar"

Din păcate, până şi acolo unde punctele hotspot sunt funcţionale, acestea stau nefolosite. Cu rare excepţii, tăbliţele cu simbolul WiFi ce semnalizează punctele hotspot au dispărut, astfel că turiştii nici nu au de unde să ştie că pot beneficia, măcar teoretic, de internet gratuit. "Vom face un inventar şi vom încerca să găsim surse de finanţare pentru a înlocui tăbliţele furate", promite Claudia Ardelean.

Funcţionara afirmă că a sesizat RCS&RDS cu privire la neregulile descoperite de BIHOREANUL, iar reprezentanţii firmei au promis că vor lua măsuri: "Unele hotspoturi au fost scoase din funcţiune de lucrările din zona centrală. Echipele de intervenţie vor verifica toate zonele cu probleme şi vor lua măsuri de remediere a situaţiei". Rămâne de văzut dacă şi când se va întâmpla asta. Pentru că, la cum îşi verifică Primăria contractorii, sunt destule şanse ca sistemul să funcţioneze în continuare doar pe hârtie...


SMART CITY
Oradea online

Abandonarea hotspot-urilor din Oradea e cu atât mai surprinzătoar cu cât, declarativ, Primăria vrea să transforme oraşul într-un smart-city. Primăria a plătit 130.000 lei Asociaţiei Cluj IT pentru elaborarea unei strategii de informatizare a municipiului care până în 2020 să permită realizare unei baze de date prin care orădenii să aibă acces la informaţii privind toate impozitele şi facturile, implementarea unui iluminat public inteligent care să funcţioneze noaptea în regim economic, implementarea de sisteme de irigaţii automate în funcţie de umiditatea din aer şi altele.

Dacian Palladi, city manager OradeaÎn ciuda unor obiective atât de ambiţioase, nimeni din Primărie nu ştie se va întâmpla cu banalele hotspot-uri după decembrie 2017, când se va încheia contractul cu RCS&RDS. "În 2013 era o noutate. Astăzi, când toată lumea are internet gratuit pe telefon, nu ştiu dacă se mai justifică", spune un funcţionar. De altfel, DMPFI nici nu a cerut Direcţiei Economice prelungirea contractului. "Nu am primit nicio solicitare cu privire la angajarea de servicii WiFi pentru spaţiile publice, aşa că nu avem prevăzute sume în buget pentru aşa ceva", spune directorul economic Eduard Florea.

Doar city-managerul Dacian Palladi (foto) e optimist. "Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării punctelor hotspot. La sfârşitul anului vom face o analiză şi vom vedea cum putem oferi pe viitor orădenilor acest serviciu". Dacă va fi prestat ca până acum, mai bine nu...