Plăţile online ale impozitelor s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat Primăria Oradea printr-un comunicat.

"Sumele încasate prin utilizarea serviciilor online de plăţi au crescut cu 110% în cazul cetăţenilor şi cu 162% în cazul companiilor faţă de aceeaşi perioadă din 2018", se menţionează în document.

Astfel, încasările online de la orădeni au crescut de la 2,5 milioane lei la 5,3 milioane lei, iar cele de la firme au urcat de la 674.000 lei la 1,7 milioane lei.

Potrivit evidenţelor fiscale ale municipalităţii, în primele două luni din 2018 orădeni au făcut plăţi de 22,2 milioane lei, în creştere cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2018 în vreme ce firmele au achitat 66,7 milioane lei, cu 0,3% mai mult decât în 2018.

"În cazul cetăţenilor (persoanelor fizice), din totalul încasărilor, un procent de 44% reprezintă sumele achitate la ghişeele casieriei Primăriei Oradea, 24% sunt achitate on-line, 15% sunt achitate prin ordin de plată, 10% prin POS, 4% prin unităţile CEC, iar 3% la oficiile Poştei Române", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Pentru comparaţie în cazul firmelor 93% din din plăţi au fost făcută prin ordin de plată, 3% la ghişeele casieriei Primăriei Oradea, 1% prin POS şi 3% online, neînregistrându-se plăţi prin unităţile CEC Bank sau la oficiile Poştei Române.

În paralel, încasările prin casieriile din ghişeele de plată au scăzut cu 7% în cazul orădenilor şi cu 1% în cel al firmelor.

Dincolo de economia de timp pe care o aduc plăţile online au crescut în ultimul an pe fondul acordării unei bonificaţii diferenţiate în cazul celor care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie.

Spre deosebire de contribuabilii care îşi achită impozitele la ghişee care beneficiază de o bonificaţie de 5% cei care plătesc online se bucură de o reducere de 8%.