Primăria Oradea şi-a înlocuit vechiul portal, www.oradea.ro, plin de erori şi alerte de virus, cu unul modern, încă în teste.

Un site trilingv...

Noul portal înlocuieşte, începând de joi, site-ul folosit pentru diseminarea informaţiilor de Primăria Oradea încă din primul mandat al fostului primar Ilie Bolojan.

După cum BIHOREANUL a mai arătat, portalul, vechi de mai bine de 15 ani, era deja depăşit.

"Noul www.oradea.ro pune la dispoziția utilizatorilor resurse, informații și servicii online integrate. Design-ul este modern, cu suport multimedia, user-friendly, adaptat atât dispozitivelor desktop, cât și mobile. Noul portal web este construit din perspectiva nevoilor utilizatorului. Este motivul pentru care meniul portalului este structurat pe secţiuni precum «Pentru cetăţeni», «Pentru firme», «Primăria Oradea», «Turist în Oradea» şi «Servicii şi informaţii importante»", a transmis biroul de presă al municipalității, printr-un comunicat.

Ilustrat cu imagini viu colorate din zonele reabilitate ale orașului, site-ul abundă în informaţii despre Oradea.

Spre exemplu, la secţiunea privind "Primăria Oradea" este prezentată structura organizatorică a instituţiei, sunt anunţate dezbaterile publice şi pot fi consultate, printre multe alte informaţii, declaraţiile de avere ale funcţionarilor.

Noua pagină are are interfaţa atât în limba română, cât şi în maghiară şi engleză, pentru a uşura accesul unui număr cât mai mare de vizitatori.

"Fă o plată"

Navigaţia pe site este destul de intuitivă. Serviciile și informațiile importante - cum ar fi "Servicii online", cu accesare documente şi posibilităţi de plată, "Taxe şi impozite", cu informaţii, documente şi modalităţi de plată, "Parcări", cu parcările din Oradea, tarifele şi, din nou, posibilitatea plăţii, ori "Urbanism", cu informaţiile necesare celor care doresc să construiască, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire emise - sunt poziţionate vizibil, imediat sub motorul de căutare.

De altfel, pe lângă locul din categoriile dedicate fiecărui domeniu, pentru a uşura efortul celor care doresc să achite o taxă, o amendă sau un impozit, municipalitatea a amplasat într-un loc vizibil, în centrul paginii principale, secţiunea "Fă o plată", care trimite direct la "Ghişeul online".

Un portal pentru toată Oradea

Noul www.oradea.ro  este gândit ca un portal municipal, nu exclusiv ca un site al Primăriei Oradea. Din acest motiv, pe noul portal se regăsesc informații utile comunității, precum sunt cele grupate în secțiunea https://oradea.ro/pentru-cetateni/pentru-comunitate/”, se menționează în comunicat.

Acesta cuprinde informaţii vaste, inclusiv noutăți, evenimentele și activitatea unor societăți deținute de oraș, dar nu numai.

Site-ul conţine informaţii despre achiziţiile Primăriei deja făcute sau în derulare, cu trimitere directă la portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice unde sunt anunţate, dar şi despre sistemul educativ, reţeaua medicală, bazele sportive şi altele.

Portalul face trimitere inclusiv la aplicația Oradea City Report, dar și la achiziţiile societăţilor deţinute de Consiliul Local Oradea, de la Compania de Apă Oradea până la Termoficare şi la site-urile acestora, reunindu-le sub aceeaşi umbrelă.

Un site încă în lucru

Pentru a uşura accesul utilizatorilor la informaţie pe bază de cuvinte cheie, motorul de căutare a fost aşezat central, pe prima pagină.

Departe de a fi cel mai rapid, acesta pare să fie optimizat din mers, în funcţie de problemele care pot să apară.

BIHOREANUL a făcut joi seară un test folosind termenul "parcare", iar primul rezultat apărut a fost legat de o procedură de achiziţie de pe portalul ww.elicitaţie.ro privind "Modernizare si intretinere tarcuri de caini din parcuri si gradini, ansambluri de locuinte – Sector 2", informaţie care în mod clar nu are legătură cu Oradea.

În schimb, la o căutare mai exactă după termenul "parcare de domiciliu", motorul de căutare a făcut trimitere, printre altele, la informaţii privind definiţia lor, modul de atribuire, valoarea minimă a abonamentului de 160 lei pe an şi modul în care se poate face plata, online sau la ghişeu.

Viteza de reacţie nu a fost una instantanee, semn că site-ul mai necesită îmbunătățiri.

La fel, versiunea site-ului pentru telefonul mobil pare stabilă, iar navigarea este destul de facilă, chiar dacă unele rubrici, cum sunt hărţile, sunt semnalate ca fiind încă "în dezvoltare".

Noul portal al municipalităţii a fost dezvoltat de firma orădeană LiftUp Solutions SRL pentru suma de 192.200 lei plus TVA. Contractul a fost semnat pe 24 martie 2023.

Furnizorul şi-a asumat pentru următoarele luni servicii de mentenanţă pentru îmbunătăţirea serviciilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!