Primăria Oradea supune dezbaterii publice bugetul local pe anul 2021. Potrivit estimărilor, veniturile municipalității și al instituțiilor subordonate, incluzând și excedentul necheltuit anul trecut, va fi anul acesta de 2,1 miliarde lei.

Mai mulți bani...

Bugetul local pe anul în curs este cu 320 milioane lei mai mare decât anul trecut, cu 800 milioane lei peste cel din 2019 și dublu față cel din 2018.

„Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent cu 52%, pe fondul avansării execuției obiectivelor finanțate din fonduri nerambursabile, al accesării programului guvernamental dedicat sistemelor de termoficare și al fondului IID (n.r. Întreținere, înlocuire și dezvoltare) Termoficare, al sumelor din credite bancare estimate a fi atrase în anul curent”, se menționează în sinteza proiectului de buget.

Printre altele, municipalitatea estimează o creștere cu circa 4% a veniturilor din impozitul pe proprietate, prin creșterea numărului de locuințe și mașini, și cu 310% a veniturilor din fonduri nerambursabile, având în vedere că anul acesta vor intra în lucru proiecte europene majore, precum pasajele subterane din centrul civic.

... mai multe cheltuieli

Din bugetul de 2,1 miliarde lei, anul acesta Primăria vrea să cheltuie 1,1 miliarde lei pentru cheltuielile de operaționale. Printre altele, din această sumă 122,5 milioane lei vor fi alocați pentru susținerea serviciilor publice, de la salubritate la iluminat, 90 milioane lei pentru funcționarea aparatului propriu al administrației locale, iar 59,8 milioane lei pentru asistență socială.

Anul acesta, bugetul alocat pentru învățământ va fi de 29,1 milioane lei, în vreme ce sportul și cultura vor primi 10,7 milioane lei, iar cultele 615.000 lei.

Diferența de un miliard de lei va fi alocată cheltuielilor de dezvoltare, reprezentând lucrări și investiții.

„Prioritate la alocarea fondurilor pentru investiții au avut proiectele cu finanțare nerambursabilă, proiectele colaterale celor cu finanțare nerambursabilă (exproprieri, rețele de utilități, racorduri și branșamente, amenajări colaterale) și proiectele de investiții aflate în continuare”, se menționează în proiectul de buget.

Municipalitatea are în diferite faze de implementare proiecte privind domenii precum mobilitatea urbană (modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir), digitalizarea (dotarea școlilor orădene cu table inteligente), amenajarea de spații pentru recreere (refacerea centrelor de cartier din Rogerius, Nufărul și Ioșia), eficiență energetică (reabilitarea sistemului de termoficare, anveloparea blocurilor) și altele.

Acum e momentul...

Orădenii care doresc să facă sugestii și propuneri pe marginea bugetului pe anul în curs se pot adresa municipalității pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin poștă pe adresa Piața Unirii 1 sau direct la Centrul de relații cu publicul de la parterul palatului administrativ.

Potrivit anunțului Primăriei, documentele vor trebui transmise până pe 26 martie și vor purta mențiunea „Recomandare privind proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021”.

Proiectul de buget va intra în dezbaterea Consiliului Local în ședința de la sfârșitul lunii martie.