Primăria Oradea va expropria 6,4 hectare de teren pentru amenajarea viitoarei grădini urbane Nufărul.

Se expropriază!

Consiliul Local a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi și fără discuții, indicatorii tehnico-economici ai investiției estimate la 110 milioane lei și coridorul de expropriere al amplasamentului.

Grădina botanică în aer liber va fi amenajată pe o suprafață de 7,6 hectare delimitată de complexul Lotus și Parcul Salca aflată în prezent în degradare.

Având în vedere că municipiul Oradea și Statul Român dețin în zonă doar 0,8 hectare de teren, municipalitatea va trebui să exproprieze circa 20 de proprietari privați pentru a obține amplasamentul necesar viitoarei grădini.

Termenul de execuție finalizare a investiției va fi de 42 de luni, din care lucrările efective vor dura doi ani.

Cu lac și pasarelă suspendată...

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea grădină urbană va cuprinde puncte de interes deosebite. Printre acestea se va număra o seră cu plante tropicale, un lac artifical, Orășelul Copiilor cu o clădire acoperită, un turn de belvedere înalt de 27,2 metri și o promenadă suspendată care va lega zona pârâului Peța de cea a parcării magazinului Lidl.

Grădina va cuprinde 15 zone, fiecare cu un specific diferit. Printre acestea se vor număra: Lanul vrăjit (diferite ierburi), Grădina focului (plante cu culori vii), Labirintul parfumat (lavandă), Poiana fermecată (turn cu plante cățărătoare), Nufărul magic (nuferi, plante asiatice), Codrul Crișului (fag și plante specifice zonei), Satul sălciilor (căsuțe din sălcii) și altele.

Studiul de fezabilitate al investiției a fost realizat de o firmă din București cu concursul unor specialiști germani.

Municipalitatea intenționează să finanțeze această investiție printr-o finanțare europeană în următorul exercițiu financiar care va începe în 2021.