Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni.

Pentru toate acestea, Primăria și Spitalul Județean au cerut peste 22 milioane lei din PNRR.

Cerere de finanțare depusă

Primăria Oradea a anunțat miercuri, printr-un comunicat de presă, că prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a depus în ziua precedentă o cerere de finanțare a proiectului „Extinderea și modernizarea compartimentului de Terapie Intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean Bihor”.

Proiectul a fost depus în parteneriat cu spitalul, în cadrul PNRR, pe componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, iar valoarea lui este de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă este de 21,694 milioane lei.

„Modernizarea Compartimentului Terapie intensivă neonatală din cadrul Maternității Oradea (Staționar III) va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității acestor mici pacienți vulnerabili”.

Proiectul, deja implementat

Contactat de BIHOREANUL, șeful compartimentului ATI Neonatologie, dr. Radu Galiș, a declarat că proiectul a fost conturat în luna ianuarie a acestui an, atunci când a fost realizată și restructurarea Spitalului Județean, care a inclus și modificări în activitatea Maternității.

„Am suplimentat de la 15 la 20 numărul total al paturilor destinate Terapiei Intensive pentru nou-născuți, iar 5 dintre cele 15 paturi deja existente vor fi dotate cu echipamente noi suplimentare. De asemenea, am realizat și un centru de formare și training pentru medici de diferite specialități, nu doar din Neonatologie, ci și din Obstetrică și din alte specialități, și am lansat un program de screening pentru depistarea precoce la nou-născuții prematur a retinopatiei și malformațiilor cardiace”, a spus dr. Galiș.

Prin depunerea de către Primăria Oradea și Spitalul Județean a cererii de finanțare din PNRR, municipalitatea și unitatea sanitară își vor asigura, practic, finanțarea din bani europeni a investițiilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!