Centrul oraşului s-ar putea muta în cartiere. Consiliul Local a aprobat joi cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL actualizarea Planului de Mobilitate Urbană şi a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană prin includerea unui proiect privind amenajarea de centre de cartier în Ioşia, Rogerius, Nufărul şi Centrul Civic.

Prin actualizarea proiectelor strategice, municipalitatea va putea cere finanţare europeană pentru amenajarea de spaţii urbane dedicate pietonilor şi organizării de evenimente în zonele aglomerate.

Spaţiile vizate sunt situate pe platoul delimitat de Hotelul Tineretului şi parcarea de la Arena Antonio Alexe, în Piaţa Magnoliei de lângă fosta discotecă No Problem, pe platoul din spatele Mc Drive, dar şi în arealul delimitat de Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală "Învierea Domnului".

"Fiecare cartier al oraşului va trebui să aibă un centru în care orădenii să se poată întâlni fără să mai fie nevoiţi să vină până în piaţa centrală a oraşului", a declarat primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

Va fi concurs!

Cele patru centre de cartier vor reprezenta spaţii urbane reabilitate integral, puse exclusiv la dispoziţia pietonilor, în cadrul cărora vor putea fi organizate diferite evenimente.

Modul în care vor arăta aceste centre zonale va fi stabilit în urma unor concursuri de idei în cadrul căruia fiecare câştigător va fi recompensat cu premii în bani.

"Intenţionăm să organizăm o competiţie de soluţii pentru amenajarea acestor pieţe. Probabil în octombrie vom soluţiona ofertele, în următoarele luni specialiştii vor actualiza Proiectele Tehnice după care în ianuarie – februarie se vor aproba indicatorii tehnico-economici, după care se vor organiza licitaţiile astfel încât în primăvară să poată începe lucrările", a afirmat primarul.

Hotărârea privind înfiinţarea celor patru centre de cartier a fost luată cu opoziţia reprezentanţilor UDMR-PSD care s-au abţinut de la vot. Social-democratul Adrian Negrea a reclamat că municipalitatea nu a consultat locuitorii celor patru cartiere dacă îşi doresc sau nu amenajarea unor astfel de spaţii publice. În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că toate cele patru proiecte vor face obiectul unor consultări publice.