Primăria Oradea vrea să cofinanțeze o linie aeriană care să lege orașul de București, aceasta fiind una dintre măsurile anticriză care vor fi luate în această perioadă de municipalitate. Ca un prim pas, Consiliul Local Oradea a aprobat deja, miercuri, cu unanimitate de voturi, măsuri de sprijinire a firmelor afectate de criza economică produsă de pandemia de Covid-19.
Reducere de 20%
Măsurile adoptate de consilierii locali în şedinţa extraordinară, ţinută în condiţii de distanţare socială, cu măştile de protecţie pe faţă, cuprind îndeosebi reduceri de impozite şi taxe.
Printre altele, Consiliul Local a aprobat reducerea cu 20% a impozitului pe clădirile nerezidenţiale folosite pentru activitatea economică, dacă în perioada stării de urgență firmele care funcționează aici au fost obligate să îşi întrerupă activitatea.
De asemenea, agenții economici care au închiriat clădiri din fondul de stat vor fi scutiți de plata taxei similare impozitului pe proprietate pentru perioada în care nu au putut funcționa din cauza epidemiei de COVID-19.
După cum BIHOREANUL a mai scris, cele două facilităţi oferite firmelor fac parte dintr-un pachet de măsuri menit să sprijine relansarea economiei afectate de pandemie.
Bani pentru tour-operatori
"Sunt trei direcţii pe care am acţionat, astfel încât să susţinem relansarea activităţii hotelurilor, cafenelelor, restaurantelor, atât prin scutiri de impozite cât şi prin facilităţi. Această reducere de 20% a impozitelor reflectă cele două luni şi jumătate în care companiile nu au putut lucra. A doua măsură care va fi supusă dezbaterii în această şedinţă se referă la susţinerea promovării turismului de tip city break prin agenţiile din ţară", a declarat primarul Ilie Bolojan.
La propunerea municipalităţii, consilierii locali au aprobat recompensarea agenţiilor de turism şi tour-operatorilor care aduc în Oradea turiști cu o durată de ședere de minim două nopți. "Noi vom renunţa la taxa hotelieră de pe o zi în favoarea companiilor care vând pachete turistice de cel puţin două zile în Oradea", a spus Bolojan.
Concret, agențiile vor încasa de la Primărie 3 lei pentru fiecare turist cazat minim două nopţi într-o unitate de o stea, o margaretă sau o floare, 4 lei pentru un turist cazat în regim de două stele sau echivalent, 6 lei pentru unul cazat la trei stele ori echivalent şi 9 lei pentru unul cazat într-o unitate de patru stele.
Măsura, unică în țară, este menită să motiveze tour-operatorii să promoveze municipiul pe Crişul Repede ca destinaţie turistică.
Plata acestor servicii de promovare se va face în limita sumei de 135.000 lei, în ordinea deconturilor depuse de agențiile de turism, și verificate în evidențele hotelurilor.
Avion pentru turişti
Cea de-a treia măsură de lansare a turismului orădean blocat de pandemie vizează conectarea oraşului pe cale aeriană la marile localităţi din care atrage vizitatori.
Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte ca municipalitatea să poată cofinanţa o linie aeriană care să conecteze Oradea la Bucureşti şi să dezvolte noi curse externe care să poată aduce turişti.
"Dacă în luna iunie vom primi avizul Consiliului Concurenţei şi a Comisiei Europene pentru aceste scheme de susţinere a conectivităţii, cel mai târziu în iulie la început o să venim şi cu al treilea material astfel încât acest pachet de măsuri să devină o realitate", a mai spus Bolojan.
Reprezentanţii municipalităţii speră ca pachetul măsuri să fie operaţional în cel mai scurt timp pentru ca operatorii din turism să poată profita de el în timpul sezonului estival.