Primăria Oradea vrea să încheie un protocol cu Universitatea pentru realizarea unui campus integrat în strada Armatei Române, care să se întindă de la malul pârâului Peţa până la Cimitirul Municipal.

Consiliul Local a aprobat joi forma protocolului de colaborare, cu 16 voturi "pentru", din partea PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD şi ai UDMR s-au abţinut.

Deşi aprobat de Consiliul Local, protocolul va fi semnat de reprezentanţii Universităţii doar după ce acesta va fi avizat de Consiliul de Administraţie şi Senatul instituţiei.

Obiectivul protocolului de colaborare îl constituie realizarea unui campus universitar modern, care să concentreze într-un singur loc toate facultăţile din cadrul Universităţii cu clădiri de curs şi seminar, laboratoare, cămine studenţeşti, cantină, bază sportivă şi altele.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea va realiza în patru luni, cu consultarea reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, un master plan al campusului integrat.

Ulterior, în termen de şase luni de la aprobarea master planului de către Senatul universităţii, Primăria va finaliza şi Planul Urbanistic Zonal cu clădirile şi facilităţile care vor fi dezvoltate aici.

În paralel cu realizarea documentaţiei, municipalitatea va face demersuri pentru relocarea unităţii de jandarmi de pe malul Peţei şi atragerea de surse de finanţare pentru construcţiile noi din viitorul campus.

La rândul său, Universitatea se va obliga prin protocol să colaboreze la realizarea master planului şi să caute fonduri pentru realizarea investiţiilor.  

Campus fără teren

Proiectul campusului integrat a fost primit cu scepticism de către reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR în condiţiile în care municipalitatea nu deţine tot terenul pe care vrea să ridice noile construcţii.

"Terenul (n.r. din strada Armatei Române) este în proprietatea municipiului Oradea?", a întrebat consilierul Liviu Sabău Popa (PSD).

La intervenţia acestuia, primarul Ilie Bolojan a explicat că municipalitatea nu deţine tot terenul necesar dezvoltării campusului, dar încearcă să îl obţină.

"Parte din terenul vizat este ocupat de unitatea de jandarmi. Intenţia Primăriei şi a Universităţii este de a propune Ministerului de Interne relocarea unităţii pe amplasamentul şcolii de Poliţie de Frontieră cu ieşire în zona intersecţiei străzii Vlădeasa cu Decebal. În spatele şcolii există nişte clădiri care pot fi demolate şi constuită o locaţie corespunzătoare", a spus primarul.

La înţelegere cu Consiliul Judeţean...

Cum consilierul UDMR Kis Gabor a arătat, la rândul său, că nici acest teren nu este în proprietatea oraşului, Bolojan a spus că a făcut deja demersuri pentru obţinerea lui.

"O parte din amplasament este, întradevăr, în proprietatea Consiliului Judeţean. Am avut deja o discuţie cu domnul preşedinte (n.r. Pasztor Sandor). Dacă Consiliul Judeţean îşi va da acordul, se va putea aproba apoi Planul de Urbanism Zonal, studiile de fezabilitate pentru fiecare clădire în parte, iar lucrările vor începe, probabil, în anul 2017 la final sau în 2018", a explicat edilul.

Potrivit primarului, încheirea protocolului cu Universitatea este pasul necesar pentru demararea proiectului. În baza acestui document, municipalitatea va iniţia discuţii oficiale cu Ministerul de Interne pentru strămutarea unităţii de jandarmi, iar o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Universităţii, Primăriei şi Instituţiei Prefectului va căuta cele mai bune soluţii.

Municipalitatea este dispusă să contribuie cu fonduri la relocarea jandarmilor în contul terenului care ar urma să îi fie transferat în proprietate.

În final, protocolul a fost aprobat doar cu voturile liberalilor prezenţi la dezbateri. Consilierii PSD şi UDMR s-au abţinut să voteze.

Deszăpezire, ba!

Chiar dacă şedinţa de joi s-a derulat fără polemici şi toate proiectele de pe ordinea de zi au fost în final adoptate, opoziţia a refuzat să gireze proiectele municipalităţii cu excepţia celor care vizau expres interesul oraşului.

Spre exemplu, în şedinţa de joi, consilierii PSD şi cei ai UDMR s-au abţinut să voteze tarifele pentru preţurile de achiziţie şi transport a materialelor antiderapante care vor fi utilizate de RER Ecologic în sezonul de iarnă 2016 – 2017, chiar dacă acestea sunt cam la nivelul din 2016 sau chiar mai mici.

Astfel, dacă tona de sare se va scumpi de la 208 la 212 lei, tona de soluţie de clorură de calciu folosită combaterea poleiului se va ieftini de la 580 la 560 lei, iar cea de material antiderapant de la 27,60 lei la 27 lei.

Muzeu masonic, da!

În schimb, consilierii social-democraţi şi cei ai Uniunii au votat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii modificarea HCL 869 din 2015 care prevedere demararea procedurii de transmitere din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor Publice în domeniul public al oraşului a imobilului din strada Armatei Române nr. 4, care a servit ca sediu Vămii Oradea.

Cum clădirea a fost construită cu destinaţia de templu masonic, municipalitatea intenţionează să amenajeze aici un muzeu al masoneriei.

Modificarea textului de hotărâre a avut loc la cererea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, coautori ai proiectului de Hotărâre de Guvern, care au cerut ca documentul să prevadă expres că "scopul preluării imobilului este dat de uzul şi interesul public local, respectiv reabilitarea clădirii şi înfiinţarea unuii muzeu".

Locuinţe pentru medici

La fel, tot cu unanimitate de voturi a fost aprobat şi studiul de prefezabilitate al proiectului privind constuirea de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în curtea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu, a unui bloc cu 30 de apartamente cu una şi două camere care vor fi închiriate tinerilor medici pentru a încuraja stabilirea lor la Oradea.

Aprobarea studiului de către Consiliul Local, în fond o formalitate, a fost cerută de către ANL ca o condiţie a promovării acestei investiţii estimate la un milion de euro.

Potrivit înţelegerii făcute de Primărie cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, acesta din urmă va finanţa construirea imobilului pe terenul pus la dispoziţie de către oraş, iar bugetul local va acoperi costul execuţiei utilităţilor aferente construcţiei de la apă şi canalizare la energie termică, electrică şi gaze.

Primăria va mai asigura sistematizarea zonei prin amenajarea de alei pietonale şi spaţii verzi.