Consiliul Local va fi chemat joi să aprobe indicatorii tehnico-economici care vor sta la baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane euro.

Dotări din bani europeni

Proiectul prevede achiziţia de table inteligente şi routere pentru fiecare din cele 1.100 săli de clasă din Oradea precum şi a 100 – 150 de tablete / şcoală pentru elevii celor 35 de şcoli din municipiu.

Investiţia este cu atât mai necesară cu cât, începând din 27 octombrie, reşedinţa de judeţ a intrat în scenariul roşu, iar elevii orădeni învaţă de acasă.

"Ne-am gândit la aceste dotări, care să poată fi folosite inclusiv după ce Oradea va ieşi din acest scenariu roşu şi vom scăpa de pandemie, urmând ca aceste aparate să fie folosite de copii şi atunci când vor merge fizic la şcoală", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe repede înainte!

Potrivit primarului Birta, proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Competitivitate, prin axa privind Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru o economie digitală competitivă.

"Contribuţia municipiului Oradea la acest proiect este de 100 mii de euro, din valoarea totală de 5 milioane euro. Va fi probabil o luptă strânsă pentru a accesa aceste fonduri. Apelul va fi deschis începând cu data de 2 noiembrie 2020 şi sunt disponibili pentru mediul urban 60 de milioane euro pe această axă, iar pentru mediul rural 40 milioane de euro", a spus Birta.

Potrivit primarului, municipalitatea va trece la organizarea licitaţiei pentru achiziţie în paralel cu depunerea proiectului, pentru ca, în cazul în care va obţine aparatura, aceasta să ajungă la şcolile orădene în cel mult patru luni.

Licitaţia va fi organizată cu o clauză suspensivă în eventualitatea că Primăria nu va reuşi să obţină cele 5 milioane de euro necesare.