Primăria vrea să creeze cadrul legal care să poată face posibilă înfiinţarea firmelor specializate în administrarea de asociaţii de proprietari.

Consiliul Local va fi chemat joi să ia în discuţii două proiecte de hotărâre privind funcţionarea asociaţiilor din condomenii. Dacă regulamentul privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nu aduce modificări substanţiale faţă de Legea 230 din 2007 privind asociaţiile, în schimb regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea exemanenului de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari conţine elemente interesante cu privire la activitatea în acest domeniu.

"O componentă importantă a strategiei noastre privind îmbuntăţirea vieţii orădenilor este şi ideea de a profesionaliza activitatea de administrare a asociaţiilor. Vrem să îi sprijim pe toţi cei care doresc să facă o afacere din această profesie, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice specializate", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe bază de examen

Printre altele, potrivit proiectului de regulament, persoanele fizice vor putea fi atestate ca administrator de asociaţie cu condiţia să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat, să aibă domiciliul în Zona Metropolinată Oradea, să nu fi suferit nicio condamnare pentru infracţiuni de natură economică şi să fi promovat cu minim 70 de puncte din 100 posibile un examen scris şi unul oral care să le ateste cunoştinţele în domeniu.

Atestatul de administrator se reînnoieşte tot la doi ani, după un examen cu test grilă pe care candidatul trebuie să îl promoveze cu minim 85 de puncte din 100 posibile.

Atestatul se suspendă în cazul în care administratorul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu activitatea în cadrul asociaţiei, dacă acesta nu s-a prezentat la evaluarea făcută tot la doi ani sau dacă s-a prezentat şi nu a promovat testul.

Pentru firme pe profit...

În ceea ce priveşte firmele care vor să se specializeze în administrarea de imobile, acestea trebuie să aibă sediul social în Oradea, să nu fi intrat în insolvenţă şi să nu înregistreze debite faţă de bugetul local şi cel de stat.

În plus, societăţile sunt obligate să aibă ca principal obiect de activitate domeniul asociaţiilor de proprietari ori administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract şi să aibă angajate persoane fizice atestate ca administrator de asociaţie de proprietari.

Printre documentele necesare pentru autorizarea unei firme de administrare se numără: actele de înfiinţare, certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, certificat de cazier fiscal, copii după contractul de muncă încheiat cu administratori atestaţi de Primărie şi, cu excepţia persoanelor juridice nou înfiinţate, ultimele bilanţuri contabile din care să rezulte că aceasta nu a înregistrat pierderi pe trei ani consecutivi.

Dezbatere de formă

Deşi proiectul de regulament îi afectează direct pe cei 70% dintre orădeni care fac parte dintr-o asociaţie de proprietari şi conform Legii 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică acesta trebuia făcut public şi dezbătut cu toţi cei interesaţi cu 30 de zile înainte de punerea în discuţia Consiliului Local, municipalitatea l-a prezentat jurnaliştilor cu doar o zi înaintea şedinţei.

Mai mult, în loc ca proiectul să fie postat pe portalul Primăriei la rubrica Dezbateri publice, cu ar fi şi fost normal, acesta a fost pitit într-un folder al rubricii Alte informaţii de interes public, ceea ce ridică serioase probleme, dacă nu de legalitate, măcar de transparenţă a proiectului de hotărâre.

Reprezentanţii municipalităţii au preferat să organizeze dezbateri publice restrânse, pe cartiere, numai cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

"Prevederile regulamentului nu au fost dezbătute public, cu toată lumea, ci la întâlnirile avute cu cei 450 de administratori de asociaţii de proprietari din Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Scuza reprezentanţilor municipalităţii a fost că Primăria şi-a dorit să discute direct cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi nu cu toţi orădenii.

"Am avut până acum cam şapte dezbateri publice, organizate pe cartiere", a declarat edilul. Ultima întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zona centrală şi cartierul Velenţa a avut loc chiar miercuri seară, în sala mare a Primăriei, cu numai o zi înainte ca regulamentul să fie pus în dezbaterea Consiliului Local. Nu o lună, cum spune legea!

"E prea des!"

La întâlnirea convocată de viceprimarul Mircea Mălan, la care au participat şi reprezentanţi ai Biroului îndrumare şi control asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei, s-au prezentat cam 40 de reprezentanţi ai asociaţiilor şi niciun orădean de rând.

După cum era de aşteptat, administratorii nu au văzut cu ochi buni obligativitatea atestării persoanelor fizice şi autorizării persoanelor juridice ca administratori de asociaţii de proprietari.

"Mă gândeam că e prea des ca tot la doi ani să ne evaluaţi. Să îi evaluaţi pe cei care au avut probleme în asociaţie, nu pe toţi", a spus o orădeancă.

La rândul său, un administrator de asociaţie a ridicat problema punctajului ridicat necesar pentru promovarea reexaminării. "85 de puncte din 100 posibile este exagerat. Eu spun că ar trebui să se meargă tot pe 70 de puncte", a spus un orădean.

Cine lucrează, ştie!

În replică, reprezentanţii Biroului Îndrumare şi Control au spus că proiectul de regulament a fost oricum modificat, pentru că Primăria intenţionase să introducă obligativitatea reexaminării annuale a administratorilor, dar s-a răzgândit doar la presiunea administratorilor.

În ceea ce priveşte creşterea punctajului necesar pentru promovarea examenului, reprezentanţii municipalităţii au chiar o explicaţie. "Pragul de promovabilitate a fost crescut de la 70 de puncte în cazul atestării la 85 de puncte în cazul reeautorizării pentru că se presupune că administratorii lucrează deja în domeniu şi cunosc legea", a spus şeful Biroului asociaţii de proprietari, Delia Munteanu Laza.

Cele două proiecte de hotărâre vor fi supuse dezbaterii în şedinţa de joi a Consiliului Local.