Primăria Oradea vrea să reabiliteze energetic 14 clădiri, dintre care 12 imobile cu destinația de învățământ și două construcții emblematice, Palatul Vulturul Negru și Bastionul Aurit al Cetății, devenite monument istoric.

Creșe, grădinițe, școli, licee...

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri documentațiile necesare pentru depunerea proiectelor în vederea realizării lucrărilor pe bani europeni.

Ședința, desfășurată online, a fost convocată „de îndată”. „Este vorba de sume importante pe care Oradea le va atrage pentru reabilitarea de școli, grădinițe și creșe, plus două monumente istorice: Palatul Vulturul Negru și Bastionul Aurit”, a spus primarul Florin Birta în deschiderea întâlnirii.

Proiectele efective ar urma să fie depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional, respectiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Dacă nu am aveam la dispoziție acești bani europeni, nu am putea reabilita aceste locații”, a spus Birta.

Fonduri dedicate...

Pe lista construcțiilor care urmează să fie reabilitate se numără Creșa 3 - Tărâmul fermecat, grădinițele 27, 50 și 52, respectiv cele două clădiri ale Colegiului Național Iosif Vulcan (n.r. din străzile Decebal 76 și Jean Calvin) și liceele de Arte, Aurel Lazăr și Lucian Blaga.

Pe listă mai figurează școlile Oltea Doamna, Octavian Goga și Nicolae Bălcescu, dar și imobile monument istoric precum Palatul Vulturul Negru, respectiv Bastionul Aurit din Cetatea Oradea.

„Din nou se va spune că Primăria bagă 10 milioane de euro într-un monument istoric, în loc să facă o creșă, o grădiniță sau altceva. Trebuie să înțelegem că sunt axe dedicate și nu putem să folosim banii alocați decât ca să reabilităm monumente istorice”, a explicat primarul.

Exemplul grădinițelor

Clădirile vizate vor fi reabilitate și eficientizate energetic pe fonduri europene consistente. Spre exemplu, în cazul grădinițelor 27 (n.r. din strada Păunului 1) și 50 (n.r. din Aleea Cazaban 35 A) investițiile sunt estimate la 9,4 milioane lei, respectiv 5,5 milioane lei cu TVA inclus.

Termenul de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Lucrările de reabilitare vor viza printre altele: izolarea pereților exteriori, a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei cu una nouă cu ramă din aluminiu și vitraj termoizolant, montarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru autoconsum (apa caldă menajeră se va asigura prin sistemul centralizat și al panourilor solare, ce vor furniza minimum 30% din necesarul de apă caldă), sistem de iluminat de tip LED, cu mențiunea că corpurile de iluminat din spațiile comune vor fi prevăzute cu senzori de prezență și lumină, montarea de ventilatoare cu recuperare de căldură”, a anunțat miercuri Primăria, printr-un comunicat.

Potrivit municipalității, implementarea proiectelor vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!