Liberalul I.C. Brătianu, fost prim-ministru al României şi iniţiator al Constituţiei din 1923, una dintre cele mai moderne şi democratice din Europa, va avea statuie în Oradea, în parcul care îi poartă numele.

"Pentru amplasarea acestei statui, Primăria organizează un concurs de idei, iar statuia va fi executată după modelul agreat de Consiliul Local al municipiului Oradea, având ca material consultativ rezultatul concursului de idei organizat de Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bihor", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Termenul de depunere al documentaţiei pentru înscrierea la concurs este data de 29 septembrie 2014, rezultatul urmând să fie anunţat pe 7 octombrie. Conform regulamentului de organizare a concursului, juriul va fi format din reprezentanţi ai administraţiei locale şi specialişti, de la artişti plastici şi arhitecţi până la istorici de artă şi oameni de cultură.

Ocupantul locului I în cadrul concursului de idei va fi premiat cu 2.000 euro, artiştii de pe locurile următoare urmând să primească 1.500, respectiv, 1.000 euro.

Municipalitatea îşi doreşte ca lucrarea efectivă, constând în turnarea în bronz a statuii şi realizarea soclului să fie finalizată până la 30 aprilie 2015, astfel încât monumentul să poată fi dezvelit în primăvara anului viitor.