Centrul Oradiei va avea o nouă statuie. Consilierii locali au hotărât miercuri să aloce 4.500 euro din bugetul local pentru premierea celor mai bune variante de construire a unei statui aparţinând Reginei Maria care urmează să fie amplasată în Piaţa Ferdinand.

Conform hotărârii de Consiliu Local, concursul de creaţie va avea loc în toamna acestui an, cu termen de predare a lucrărilor până la data de 1 septembrie. Documentaţia pentru concurs va trebui să cuprindă, printre altele: motivarea narativ - descriptivă a alegerii, prezentarea devizului cu drepturi de autor şi costuri de realizare, macheta statuii la o dimensiune de 1,20 metri şi un portret în ghips la dimensiunea de 1/1.

Un juriu format din specialişti arhitectură şi artă plastică va delibera asupra celei mai bune variante şi va anunţa câştigătorul pe data de 1 octombrie. Ocupantul locului întâi va fi premiat cu 2.000 euro, cel al locului secund, cu 1.500 euro, iar locul trei va primi 1.000 euro.

Statuia se va realiza şi amplasa doar după obţinerea avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu acordul Consiliului Local, aceasta urmând să fie inaugurată pe 23 mai 2012, cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la vizita la Oradea a familiei Regale în primăvara anului 1919.