Primăria Oradea în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, organizează un concurs de idei cu premii, a cărui scop este alegerea unei lucrări, care va sta la baza realizării unei statui reprezentând-o pe Regina Maria care va fi amplasată în Piaţa Ferdinand. Concursul va avea ca punct de pornire statuia Reginei care a existat pe acelaşi loc în perioada interbelică.

Piaţa Ferdinand are două zone verzi, una în faţa Teatrului (unde se găseşte bustul lui Szigligeti Ede, realizat din bronz, amplasat pe un soclu de piatră şi având o înălţime totală de 3,78 m) şi una în formă de triunghi dreptunghic cu ipotenuza adiacentă străzii Republicii, acesta fiind şi zona destinată amplasării statuii reprezentând-o pe Regina Maria.

Conform unui comunicat al Primăriei, în urma concursului vor fi premiate soluţiile aflate pe primele trei locuri. Lucrarea clasată pe locul întâi va fi premiată cu 2.000 euro, iar cele de pe locurile doi şi trei vor fi recompensate cu 1.500, respectiv 1.000 euro. Premiile vor fi suportate de municipalitate şi impozitate conform prevederilor Codului Fiscal.

Lucrările se pot depune până la 1 septembrie la camera 23 de la parterul Primăriei. Rezultatul concursului se va anunţa pe 1 octombrie 2011. Concurenţii vor trebui să prezinte macheta statuii în gips, la dimensiunea de 1,20 m şi portreul 1/1 tot în gips.

Termenul de finalizare a turnării în bronz şi realizării soclului pentru amplasare este prevăzut pentru 1 mai 2012, iar inaugurarea statuii este prevăzută pentru 23 mai 2012, la împlinirea a 93 de ani de la ziua vizitei familiei regale în Oradea anului 1919.