Primăria Oradea va răscumpăra parte din terenul din Parcul Industrial I vândut în 2014 americanilor de la Emerson şi rămas nefolosit.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, oraşul va reintra în posesia unei suprafeţe de peste 94.300 metri pătraţi pentru suma de 754.600 euro, în baza unei clauze de preemţinute convenţională.

Răscumpără cu cât a vândut

Aceasta prevede că dacă firma nu îşi finalizează investiţia conform contractului de vânzare-cumpărare a amplasamentului municipalitatea poate cumpăra terenul rămas disponibil la acelaşi preţ, de 8 euro pe metru pătrat.

"Având în vedere existenţa unei infrastructuri realizate integral în Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea, şi a interesului manifestat de investitori privind dezvoltarea unor proiecte de anvergură pe suprafeţe mari de teren şi cu impact major pentru dezvoltarea oraşului, considerăm oportun pentru atragerea de noi investitori ca Municipiului Oradea să achiziţioneze terenul cu suprafaţa de 94.332 mp", a declarat Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Achiziţia terenului a fost aprobată de Consiliul Local iar tranzacţia urmează să aibă loc în zilele următoare. Imobilul va fi preluat de municipalitate şi dat în administrarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea pentru a fi pus la dispoziţia altor investitori.

Nidec în loc de Emerson

Potrivit comunicatului municipalităţii, vânzarea suprafeţei de 25 hectare de teren din Parcul Industrial I către firma Emerson Oradea a fost aprobată prin HCL 812 din 30 octombrie 2014.

Investitorul, care preconiza să devină cel mai mare angajator orădean, şi-a asumat la încheierea contractului investiţii de 80 milioane euro şi înfiinţarea a 2.500 locuri de muncă.

Ulterior, în decembrie 2014, compania a cerut amânarea termenului limită pentru atingerea parametrilor pentru decembrie 2022, cu un termen intermediar - decembrie 2018 - pentru finalizarea unui procent de 40% a investiţiei.

Până atunci însă, în septembrie 2016, grupul Emerson a vândut diviziile Leroy-Somer şi Control Tehniques japonezilor de la Nidec Corporation, într-o tranzacţie de 1,2 miliarde dolari care a inclus şi parte din operaţiunile din România.

Producător de talie mondială de motoare electrice, după preluarea tuturor facilităţilor, Nidec a revizuit planurile de dezvoltare ale Emerson şi a propus municipalităţii orădene renunţarea la o parte din terenul deţinut - 9,4 hectare - şi modificarea proporţională a angajamentelor asumate la preluarea acestuia.