Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi că va propune Consiliului Local, care se va întruni în şedinţă extraordinară luni, să ofere garanţii suplimentare investitorilor dispuşi să construiască parcări supraetajate în zona centrală a oraşului.

Asta, după ce, începând din primăvara anului 2009 municipalitatea a derulat patru proceduri de licitaţie pentru selectarea unor investitori dispuşi să construiască parcări supraetajate pe raza municipiului, dar nu s-a angajat nimeni să le amenajeze. "Am organizat trei licitaţii pentru amplasamentul din strada Independenţei şi una pentru cel din spatele Primăriei, dar fără niciun rezultat", a declarat Ilie Bolojan, joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a pus dezinteresul investitorilor pe seama crizei economice, a costurilor mari, de circa 4,5 milioane euro, pe care le presupune construcţia unei parcări supraterane cu 600 locuri şi, îndeosebi, pe seama incertitudinii întreprinzătorilor că vor reuşi să îşi amortizeze investiţia. "Va trebui să oferim garanţii suplimentare investitorilor că îşi vor putea recupera banii după construcţia parcării şi nu vor rămâne cu locurile goale, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe", a declarat şeful executivului local.

Garanţii pentru investitori

Conform declaraţiei primarului, municipalitatea se va obliga faţă de investitori să nu suplimenteze numărul de parcări la sol din zona parcajelor supraetajate, să elimine toate gratuităţile la abonamentul de parcare şi să practice în zona centrală aceleaşi tarife ca în noile parcări, astfel încât şoferii să nu fie tentaţi să îşi lase maşina pe domeniul public.

În plus investitorii vor avea dreptul să ridice maşinile care staţionează neregulamentar pe o rază de 300 de metri faţă de parcarea supraetajată. "Amenda se va face venit la bugetul local, iar agentului economic i se vor deconta cheltuielile de transport şi tariful pentru opt ore de parcare", a declarat şeful executivului local.

Bolojan a spus că modificările pe care Primăria vrea să le facă sunt efectul unor discuţii pe care reprezentanţii municipalităţii le-au avut cu firme din Austria şi Italia care au investit în parcări. "Până în luna iunie, vom vedea reacţia pieţei la garanţiile suplimentare oferite de municipalitate. Dacă nici în noile condiţii nu vom găsi parteneri, Primăria va construi parcarea supraterană din bugetul propriu", a promis Bolojan.

Construcţia de parcări supraetajate în zona centrală a municipiului a fost una dintre temele importate din programul de campanie cu care Ilie Bolojan a câştigat alegerile locale din 2008. Conform proiectelor municipalităţii, cele patru parcări din zona centrală ar urma să fie construite în piaţa Independenţei peste drum de Primărie, în spatele clădirii Tribunalului, pe terenul de lângă Spitalul Militar şi în curtea din spatele clădirii municipalităţii.