Au încercat de două ori să găsească meşteri, au dat greş, nu mai vor mozaic!

"Am discutat cu autoritatea de management şi vom modifica soluţia de pardoseală din pasajul Vulturul Negru. Vom renunţa la mozaic şi vom trece pe piatră mare, cum a fost când s-a construit pasajul", a anunţat primarul Ilie Bolojan, luni în cadrul unei conferinţe de presă.

După ezitări care au durat circa doi ani, municipalitatea a organizat la sfârşitul verii două licitaţii pentru înlocuirea mozaicului făcut de mântuială de firma Marconst, la care nu s-a prezentat însă nimeni.

În această situaţie, decât să organizeze o a treia procedură de selecţie pentru desemnarea unui constructor care să refacă pavajul pe bani europeni, municipalitatea a preferat să schimbe soluţia tehnică în lucrare de pietruire, pe care să o execute din banii oraşului.

"E adevărat, nu vom mai avea o tragere de 150.000 euro din bani europeni, vom lucra pe banii oraşului, dar la sfârşitul lucrărilor Pasajul Vulturul Negru va fi OK", a spus edilul.

Potrivit primarului, lucrările a căror finalizare va fi împinsă după data de 31 decembrie nu vor mai fi decontate din bani europeni, diferenţa urmând a fi suportată de către municipalitate.

Primăria ar ajunge în situaţia de a returna finanţatorului banii pe lucrările făcute la structura de rezistenţă a Pasajului Vulturul Negru doar dacă nu închide întreg proiectul până la sfârşitul lunii iulie.

Pe de altă parte, nici dacă s-ar fi stabilit un câştigător pentru pavarea cu mozaic, muncitorii nu ar fi avut cum să intervină în pasaj. În prezent, firma Constructorul Sălard lucrează la reabilitarea pereţilor, pavimentului şi cupolei pasajului, cu un termen de finalizare a lucrărilor stabilit pentru sfârşitul lunii ianuarie 2016. Înlocuirea mozaicului cu piatră se va derula ulterior.

"Ne vom concentra să terminăm pereţii cortină, iar când se dă jos schela să facem şi lucrările de pietruire, astfel încât să fie gata până în iulie", a mai spus Bolojan.

Conflictul dintre municipalitate şi Marconst a izbucnit în iunie 2013 când comisia de recepţie a lucrărilor condusă de viceprimarul Mircea Mălan a obligat constructorul la refacerea acestora. Plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele.

Municipalitatea a păsuit constructorul pentru a aduce lucrările la calitatea din contract, lucru care, însă, nu s-a mai întâmplat

"Avem în prezent un proces cu firma Marconst", a mai spus primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, constructorul va fi obligat să plătească penalităţi.