Viceprimarul Ovidiu Mureşan a declarat luni că de la data de 6 august legea privind obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (precum inundaţiile ori cutremurele) permite primăriilor din întreaga ţară sancţionarea cu amenzi contravenţionale cuprinse între 100 şi 500 lei.

"Primăria Oradea nu are, însă, acest scop, nu şi-a propus să dea amenzi", a precizat viceprimarul, adăugând că până în prezent municipalitatea a dorit doar să informeze populaţia că are această obligaţie, de a-şi încheia asigurări cu orice companie doresc, contra sumelor de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialele de construcţii din care sunt realizate locuinţele.

"Din momentul când vom primi de la Polul de Asigurare listele actualizate vom trimite notificări către persoanele care nu apar în listele de proprietari de locuinţe asigurate împotriva dezastrelor. Va trebui, de asemenea, să se clarifice dacă pe liste vor apărea sau nu şi persoanele care au contractate credite ipotecare şi au trebuit să-şi asigure proprietăţile", a mai spus viceprimarul Ovidiu Mureşan, încheind: "Noi rugăm orădenii să-şi facă asigurările obligatorii pentru locuinţe, pentru a nu ajunge în situaţia de a achita amenzi. Noi nu vrem să creem disconfort contribuabililor orădeni, care sunt printre cei mai conştiincioşi din ţară".

Întrebat când se va ajunge la emiterea de amenzi, viceprimarul a răspuns că în trimestrul IV al acestui an se vor trimite notificări, urmând ca sancţiunile să înceapă de anul viitor.

Obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a fost legiferată în anul 2010, dar aplicarea legii a fost amânată până acum de două ori. Unul dintre cele mai controversate aspecte ale legii constă în faptul că, deşi asigurările pot fi încheiate la orice societate de profil, "listele negre" cu persoanele care nu îşi asigură locuinţele sunt centralizate de Polul de Asigurare PAID, care le transmite primăriilor, acestea fiind cele care au obligaţia să emită amenzile.