Primăriei i-a trebuit mai mult de o lună ca să demonteze cu documente afirmaţiile vicepremierului Liviu Dragnea cum că primarul Oradiei este „mincinos".

Bolojan, ţinta-piept nr. 1

Pe data de 12 septembrie, aflat la Prefectura Bihor pentru a preda unor primari de comune (inclusiv racolaţi de la PDL şi PNL) cheile a zece microbuze şcolare, Dragnea afirma că primarul Ilie Bolojan dezinformează opinia publică atunci când susţine că, în ciuda solicitărilor repetate, Ministerul Dezvoltării nu şi-a achitat o datorie, veche din 2013 şi totalizând 3,116 milioane euro, către Compania de Apă Oradea, care din acest motiv nu a putut plăti firmele angajate să lucreze în cadrul proiectului de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiu, început în urmă cu mai bine de opt ani.

Atunci, Dragnea îl provoca pe primar, spunând că minte şi afirma ironic că, dacă Bolojan nu se „înjoseşte" să bată la uşa lui, la Bucureşti, să trimită măcar „femeia de serviciu a Primăriei" cu solicitarea la Minister.

Vineri, nr. 2 din Guvern şi din PSD şi-a înnoit acuza, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Prefectură alături de premierul Victor Ponta, afirmând că solicitarea pretinsă de el a ajuns pe masa sa de la Minister abia pe 15 octombrie, fiind făcută „de preşedintele Consiliului Judeţean, în numele Primăriei Oradea", şi că a semnat ordinul de plată a celor 3,116 milioane lei, dat fiind că „domnul Cornel Popa este om serios", nu „mincinos", precum Bolojan.

De asemenea, tot vineri, Dragnea a susţinut că „am aprobat realizarea sălii polivalente din Oradea" pe care a mai promis-o şi în campania pentru alegerile europarlamentare de astă-primăvară, dar a dat de înţeles că proiectul tot nu se va face, şi tot din cauza lui Bolojan, Oradea fiind „singurul caz din ţară unde Guvernul doreşte să investească, dar ne lovim de blocaje", fiindcă municipalitatea nu ar fi pusla dispoziţie terenul necesar.

„Declaraţiile vicepremierului, infirmate de documente"

La o zi după reiterarea atacului lui Dragnea împotriva primarului, municipalitatea a reacţionat fără echivoc, chiar dacă pe un ton sec, printr-un comunicat al Biroului de Presă al instituţiei.

Astfel, sâmbătă acesta a remis un comunicat intitulat „Declaraţiile vicepremierului Liviu Dragnea, infirmate de documente", cu explicaţii lămuritoare şi însoţit de actele ce dovedesc că, în pofida spuselor lui Dragnea, atât Compania de Apă, cât şi Primăria, au solicitat în toate modurile posibile, şi direct şi prin Consiliul Judeţean, plata datoriei de 3,116 milioane lei, atât înainte de prima vizită a vicepremierului făcută la Oradea, cât şi după aceasta.

„În data de 17.09.2014 am trimis o adresă către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dlui viceprim-ministru Liviu Dragnea, prin care am solicitat alocarea în anul 2014 a sumei de 3.116.064,87 lei reprezentând debite restante ale MDRAP pentru lucrări executate şi facturate. De asemenea, în data de 10.10.2014, ca urmare a unor modificări metodologice, am înaintat din nou către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice situaţia privind necesarul de fonduri de la bugetul de stat pentru decontarea lucrărilor/serviciilor şi a altor cheltuieli pentru perioada 2012-2014. Menţionăm că adresele anterioare, din 23.12.2013 şi 16.05.2014, trimise MDRAP prin intermediul Consiliului Judeţean Bihor, nu au avut niciun efect", se arată în comunicatul Primăriei.

Vrem sală polivalentă!

În ceea ce priveşte afirmaţiile vicepremierul Liviu Dragnea privind „blocajele" din partea Primăriei, care, chipurile, ar refuza să ofere un teren pentru construirea sălii de sport promise în campania pentru alegerile europarlamentare, Biroul de Presă al Primăriei aminteşte că municipalitatea chiar a emis o Hotărâre de Consiliu Local în această vară - HCL 492/2014 - prin care „s-a aprobat ca terenurile amplasate pe strada Ogorului, cu nr. CF 182399 şi 184303, în suprafaţă de 83.009 mp, să fie destinate construirii acestui complex sportiv".

Mai mult, în 15 septembrie, Primăria a trimis Ministerului lui Dragnea o adresă prin care „am solicitat finanţarea din bugetul de stat a obiectivului, înştiinţându-l în acelaşi timp pe dl ministru cu privire la hotărârea de Consiliu prin care au fost aprobate terenurile".

Aşa cum primarul Ilie Bolojan a explicat pentru BIHOREANUL şi vineri, acesta a convenit ca adresa respectivă către Dragnea să fie semnată de viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan, pentru că, după cum spunea Bolojan, vicepremierul s-a obişnuit să citească numai actele „scrise cu cerneală roşie". Cu toate acestea, Ministerul Dezvoltării nu a dat niciun răspuns.

"Afirmaţiile fără nicio legătură cu realitatea ale domnului Liviu Dragnea ilustrează modul de lucru al guvernului Ponta, caracterizat prin acoperirea propriei incompetenţe cu declaraţii mincinoase, menite să manipuleze opinia publică în scopuri electorale", a declarat, în finalul comunicatului de presă, primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea a ataşat comunicatului şi câteva dintre actele „care probează cele afirmate mai sus", ele putând fi consultate şi în galeria de imagini. 

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Vicepremierul Dragnea l-a făcut "mincinos" pe primar. Bolojan: "Tupeul PSD-ist e nelimitat"