Primăria intră în afacerile cu energie electrică. Consiliul Local a aprobat joi, cu 20 de voturi "pentru" din partea grupului PNL-UDMR şi trei voturi "abţinere" din partea consilierilor PSD, asocierea municipalităţii orădene cu societăţile RCS&RDS şi Delalina SRL, aparţinând omului de afaceri orădean Zoltan Teszari.

RCS&RDS este constructorul celor 200 de kilometri de canalizaţie tehnică din Oradea iar Delalina e dezvoltatorul parcului de energie fotovoltaică de la Gepiu. Cei trei parteneri îşi propun realizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, vor să achiziţioneze curent de pe piaţa de specialitate şi să vândă energie electrică orădenilor şi firmelor din municipiu.

Potrivit înţelegerii, compania RCS&RDS, licenţiată ca furnizor de energie electrică, se va îngriji de realizarea acestei activităţi şi va aduce în asociere pachetul de clienţi atraşi, Delalina se va ocupa de construirea şi exploatarea reţelei de distribuţie, iar municipalitatea va pune la dispoziţia asociaţilor circa 5.000 metri pătraţi de teren, în unităţi de circa 50 metri pătraţi, pentru amenajarea de puncte de transformare a energiei electrice. În cazul în care asociaţii vor identifica puncte termice în care pot amplasa echipamentele fără afectarea activităţii acestora, municipalitatea le va închiria asocierii prin societatea de termoficare.

Conform celor convenite, contractul de asociere va rămâne valabil pe durata existenţei reţelei de distribuţie, iar municipiul va încasa 15% din beneficiile şi pierderile asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 euro pe an. În schimb, RCS&RDS va încasa 80% din rezultatul financiar al activităţii de furnizare a energiei electrice, în vreme ce Delalina SRL va primi acelaşi procent din activitatea de distribuţie.

Asocierea va avea un Consiliu de administrare format din cinci persoane, din care doi reprezentanţi ai RCS&RDS, doi reprezentanţi ai municipalităţii şi un reprezentat al Delalina SRL.

De altfel, arhitectura structurii de administrare a fost şi motivul pentru care grupul PSD a refuzat să voteze asocierea. Dacă iniţial social-democraţii, prin vocea consilierului Ioan Bonchiş, au fost de acord cu asocierea "benefică pentru ambele părţi", ulterior aceştia s-au abţinut de la vot. "Nu înţeleg care este motivul pentru care Primăria are doar doi reprezentanţi", a protestat Bonchiş. Răspunsul dat de primarul Ilie Bolojan, că aşa au convenit asociaţii prin negociere, nu le-a convenit pesediştilor, care s-au abţinut de la vot.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, municipalitatea are doar de câştigat din această afacere. Pe de o parte, veniturile dintr-o eventuală concesionare a celor 5.000 mp ar fi adus bugetului local undeva la 2.000 euro pe an, în vreme ce prin constituirea terenului ca aport în asociere municipalitatea va câştiga 15% din afacere, dar nu mai puţin de 200.000 euro anual. În plus, oraşul va mai primi 26% din veniturile obţinute din închirierea canalizaţiei tehnice realizate de RCS&RDS şi va avea acces la curent electric cu circa 20% mai ieftin, realizând economii de circa 900.000 euro pe an.