Consilierii locali au aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de 10,3 milioane euro în vederea realizării lucrărilor de infrastructură în parcul industrial Eurobussines din Şoseaua Borşului. Împrumutul va fi luat de la banca austriacă Hypo Noe Gruppe Bank AG, care a fost desemnată prin licitaţie publică.

Perioada de rambursare a creditului este de 12 ani de la expirarea termenului de trei ani de graţie, iar rambursarea se va face în 24 de rate semestriale a câte 431.000 euro.

Realizarea infrastructurii de apă, canalizare, gaz, energie electrică şi drumuri din parcul industrial presupune o investiţie de 23,7 milioane euro. Din această sumă, municipalitatea şi-a propus să atragă un grant în valoare de 9,6 milioane euro din fonduri europene, diferenţa urmând să fie susţinută prin creditul bancar în valoare de 10 milioane euro şi fonduri proprii alocate lucrărilor.

Împrumut pentru căldură

Tot în şedinţa de marţi, aleşii orădenilor au aprobat contractare de către societatea Electrocentrale a unui credit în valoare de 20 milioane lei, adică aproximativ 4.636.000 de euro, cu condiţia ca municipalitatea să garanteze integral împrumutul.

Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, măsura a trebuit luată pentru că, înglodată în datorii, Electrocentrale nu mai poate lua noi împrumuturi pentru că a utilizat toate formele de garantare de care dispunea: ipotecă pe bunuri, cesiune din venituri sau gaj pe conturi. Prin urmare ultima soluţie a fost ca termocentrala să ia împrumutul, iar municipalitatea să garanteze pentru el cu bilete la ordin.

Prin această măsură CET va avea la dispoziţie 20 milioane lei din necesarul de 23 milioane lei pentru asigurarea încălzirii pe timpul sezonului rece, suma urmând să fie rambursată în termen de 30 de luni. Dat fiind faptul că împrumutul va fi contractat de Electrocentrale, municipalitatea asigurând doar garanţia, gradul de îndatorare al oraşului se va menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii, urmând să atingă un maxim de 22.91% în anul 2013.

Bani din teren

Pe fontul acestor constrângeri financiare Consiliul Local a dat curs, cu unanimitate de voturi, cererii societăţii Shinheung Electronics, stabilită în parcul industrial de a cumpăra de la Primărie suprafaţa de teren de 100.000 metri pătraţi pe care o are în concesiune, în schimbul sumei de 762.000 euro, fără TVA.

Terenul a fost concesionat de către firma coreeană în anul 2009 iar potrivit contractului încheiat, compania are drept de preemţiune la cumpărarea terenului după finalizarea în proporţie de 15% a investiţiei asumate. Shinheung a promis că va investi opt milioane de euro în clădirea şi mijloacele de producţie din parcul industrial, dar suma finală calculată în septembrie 2010 a trecut deja de 12 milioane euro.