Primarul Ilie Bolojan şi directorul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, au semnat marţi un nou protocol de colaborare între cele două instituţii, cu o valabilitate de un an de zile. Documentul prevede continuarea lucrărilor de amenajare a malului Crişului Repede demarate la începutul anului 2010 şi lansarea unor investiţii noi de reabilitare a văilor râului Crişul Mic şi a pârâului Adona.

"În luna martie vom începe o nouă amenajare în aval de podul Dacia, pe malul stâng al Crişului Repede în dreptul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu unde vom face o promenadă cu trecere în consolă pe sub pod exact în zona unde a fost desfiinţată trecerea de pietoni. Aceasta va continua pe malul râului la nivelul luciului de apă astfel încât orădenii să poată veni pe jos sau cu biciclete din cartierul Velenţa până în centrul oraşului", a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Porţiunea vizată de lucrări este una dintre puţinele rămase neamenajate în urma investiţiilor făcute anul acesta de ABA Crişuri pe malul Crişului Repede. Pasztor Sandor a promis că lucrările se vor desfăşura fără să afecteze vegetaţia de pe mal. "Vom lucra în albia râului fără să ne atingem de copaci. În cel mai rău caz vor fi afectaţi doi sau trei arbori care sunt înclinaţi mult peste apă şi care oricum stau să se prăbuşească", a spus Pasztor.

Crişul Mic şi Adona vor fi "îngropate"

Directorul ABA Crişuri a mai anunţat pentru anul 2011 demararea altor două lucrări importante pe cursul Crişului Mic în zona cartierului Episcopia şi a pârâului Adona în cartierul Nufărul. "Crişul Mic va fi casetat pe o porţiune de circa 1.300 de metri, iar Adona pe o lungime de 1.400 metri. După acoperirea cursurilor de apă deasupra lor, Primăria va amenja spaţii verzi, parcări, alei şi căi de acces auto", a spus Pasztor.

În prezent, ambele văi sunt pline de mizerii iar în sezonul cald răspândesc în zonă un miros pestilenţial punând în pericol sănătatea orădenilor. ABA Crişuri va investi în acoperirea lor nu mai puţin de 20 milioane de lei. "Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de circa doi ani pentru că, deşi ne-am dori, nu avem aceşti bani în bugetul pe 2011", a spus directorul.

Se demolează!

Lucrările de casetare a celor două cursuri de apă se vor desfăşura în paralel cu reamenajarea zonei. "În paralel cu întubarea, de-a lungul anului 2011 şi în anul următor, Primăria va desfăşura lucrări de reamenajare pentru ca ambele zone să poată fi puse la dispoziţia orădenilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a spus că municipalitatea va lămuri până la începutul lunii martie 2011 regimul juridic al vecinătăţilor cursurilor de apă. "În zona Adona, de exemplu, există în prezent 206 de garaje care vor trebui demolate şi avem 33 de cazuri în care e vorba de construcţii ridicate pe proprietăţi private care urmează să fie expropriate", a spus Ilie Bolojan. Primăria a făcut deja primele demersuri prin notificarea proprietarilor de garaje cu privire la iminenţa demolării.

"Un bun orădean"

Cu ocazia conferinţei de presă primarul Ilie Bolojan i-a mulţumit directorului Pasztor Sandor care "a dovedit că este un bun orădean" prin investiţiile în valoare de peste 8 milioane lei făcute de ABA Crişuri pe raza municipiului Oradea în acest an. "Aceste lucrări au putut fi realizate pentru că s-a încheiat un parteneriat între cele două instituţii la începutul anului 2010. Altfel eram în acelaşi blocaj ca până acum", a declarat Bolojan.

ABA Crişuri a investit 3,4 milioane lei în ecologizarea zonei din aval de priza de apă de la ieşirea din Oradea, porţiune care va fi transformată de municipalitate într-o zonă de agrement, circa 1,2 milioane lei în amenajarea unei zone destinate pietonilor pe ambele maluri ale râului pe porţiunea cuprinsă între podurile Decebal şi Densuşianu şi alte 4 milioane lei în construcţia pietonalei de pe malul drept al Crişului Repede între podul Ferdinand din centrul oraşului şi pasarela de la Centrul de Calcul.

La rândul său, municipalitatea a suportat asfaltarea trotuarelor, extinderea iluminatului public şi a facilitat accesul la internet pentru orădenii care ies la promenadă prin amenajarea unei reţele wirelles în parteneriat cu RCS-RDS. Lucrările vor continua în 2011 cu montarea de coşuri de gunoi, bănci pentru odihnă, mese de şah, terenuri de joacă pentru copii şi terenuri de sport pentru tineri.