Municipalitatea orădeană şi Consiliul Judeţean Bihor şi-au stabilit o strategie comună menită să aducă sistemul sanitar la standarde medii de performanţă ale ţărilor europene într-o perioadă de cel mult zece ani. "Am discutat această strategie cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, am avut săptămâna trecută discuţii cu vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc şi voi discuta în cursul zilei de astăzi şi cu preşedintele Radu Ţîrle", a anunţat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful municipalităţii orădene a spus că adoptarea unei strategii comune în sănătate se impune pentru eficientizarea activităţii pricipalelor instituţii sanitare din Bihor, Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care în cursul acestui an au fost trecute în administrarea Consiliului Local Oradea, respectiv a Consiliului Judeţean Bihor. "O strategie comună în domeniul sănătăţii este absolut necesară şi suntem dispuşi să o implementăm inclusiv la nivelul Spitalului Judeţean", a spus primarul de Oradea.

Investiţii în medici şi dotări

Planurile stabilite de municipalitate vizează creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii în clădiri şi dotări, crearea unui program cu prevederi bugetare pentru specializarea cadrelor medicale, modernizarea Facultăţii de Medicină din Oradea, asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în sistemul sanitar, monitorizarea riguroasă a resurselor alocate şi încurajarea stabilirii de parteneriate şi cu sistemul medical privat.

Spre exemplu, în ceea ce priveşte specializarea medicilor, funcţionarii municipalităţii au scris un proiect cu finanţare europeană pentru finanţarea pregătirii cadrelor medicale în centre universitare de renume (urmând ca ulterior să îşi desfăşoare activitatea în spitalele orădene) şi atragerea de specialişti care să lucreze pentru o perioadă alături de medicii orădeni.

La fel, colaborarea dintre sistemul sanitar de stat şi cel privat s-ar putea realiza după modelul centrului de imagistică, ce va fi înfiinţat de clinica privată Maria în prima parte a anului viitor la parterul Spitalului Clinic Municipal. În contravaloarea chiriei pe spaţiu pacienţii spitalului vor fi consultaţi gratuit.

Împărţirea responsabilităţilor

Strategia adoptată în domeniul sănătăţii are la bază împărţirea responsabilităţilor în domeniul sanitar între Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu". "Activitatea medicală se desfăşoară în principal în Spitalul Judeţean şi Spitalul Muncipal. De aceea, propunerea noastră este ca Spitalul Judeţean să rămână spital de urgenţă, iar Spitalul Municipal să devină generalist", a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Pentru realizarea acestui deziderat, Consiliul Local Oradea va atrage Consiliul Judeţean Bihor ca partener în proiectul privind dezvoltarea unei secţii de cardiologie moderne pentru care municipalitatea a solicitat finanţări europene în valoare de două milioane euro.

La fel, Spitalul Judeţean va transfera secţia de oncologie, inclusiv de chirurgie oncologică, la Spitalul Municipal, unde pe unul dintre nivelele neocupate va fi înfiinţat, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, un centru regional de profil. Astfel, ministerul va finanţa reabilitarea imobilului şi dotarea lui cu echipamente, iar municipalitatea va construi în curtea spitalului o clădire nouă pentru radioterapie şi chimioterapie.

Mutarea secţiei de oncologei se va face cu desfiinţarea Staţionarului II al Spitalului Judeţean care, în ciuda investiţiilor făcute, nu se ridică la standardele pe care le presupune buna îngrijire a pacienţilor. "La Staţionar II s-au montat geamuri termopan peste geamurile normale dar nu se pot deschide pentru a fi spălate, s-au tras reţele noi, dar pereţii şi pardoseala au rămas sparte şi multe altele", a reclamat Bolojan.

Cu sprijinul ministrului

Primarul Ilie Bolojoan a insistat asupra faptul că fără sprijinul ministrului Sănătăţii Cseke Attila, bihorean de origine, municipalitatea şi Consiliul Judeţean nu vor putea implementa prea curând strategia de modernizare a sistemului sanitar. "Nu putem discuta de investiţii şi reabilitări fără să vedem din ce surse. Sunt lucruri care trebuie făcute, dar nu e totuna dacă vor fi realizate în cinci sau zece ani, de aceea ţin să îi mulţumesc încă o dată ministrului Cseke Attila pentru sprijinul acordat", a spus Bolojan.

Ministrul Cseke Attila a participat sâmbăta trecută la inaugurarea ambulatoriului Spitalului Municipal "Gavril Curteanu". Din investiţia totală în valoare de 4,4 milioane lei, inclusiv TVA, 3,5 milioane lei sunt bani europeni atraşi de municipalitate din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013.