Situație aberantă, dar caracteristică pentru birocrația din România: Primăria orașului Ștei a ajuns să ceară sponsorizări de peste 840.000 lei pentru cofinanțarea unui proiect de 8,36 milioane lei, sumă pe care în mod normal trebuia s-o asigure din bugetul local.

Atâta doar că proiectul a fost depus în 2021 și aprobat la finele acestui an, iar cofinanțarea trebuie asigurată până la sfârșitul lunii, în condițiile în care Primăria a distribuit deja toți banii disponibili pentru cofinanțarea altor proiecte, iar aprobarea și contractarea unui credit ar dura alte câteva luni.

Chetă publică

„Cu ajutorul dumneavoastră, vrem să modernizăm spitalul nostru!”. Așa începe o postare făcută pe Facebook de primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, înaintea minivacanței de Sfântul Andrei și de Ziua Națională, prin care cere o sponsorizare de 843.000 lei, pentru Spitalul Orășenesc Ștei. Scopul? „Cofinanțarea cu 10% a unui proiect foarte important pentru întreaga zonă Ștei”.

Explicația gestului de a apela, practic, la mila publică o dă tot edilul, care a afirmat că „informația despre finanțarea acestui proiect a sosit foarte târziu, spre finalul anului”, iar „posibilitățile Primăriei de asigurare a cofinanțării pentru proiect, în acest context, sunt foarte limitate”. Subliniind că banii trebuie procurați „într-un timp foarte scurt”, primarul arată că orașul are nevoie de sponsorizări, într-un cont special al Primăriei, procedură aprobată de Consiliul Local Ștei.

Prea târziu

Contactat de BIHOREANUL, Iulian Balaj a afirmat că s-a ajuns în această situație din cauză că proiectul, al cărui titular este Spitalul Orășenesc Ștei, a fost depus la Ministerul Sănătății în urmă cu doi ani, dar abia la finele acestui an a primit aprobarea, fiind nevoie urgentă ca până la finele anului să asigure cofinanțarea. Or, suma este imposibil de procurat într-un timp atât de scurt.

„Proiectul a fost depus la Minister în 2021, aprobarea lui a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Momentul ne-a găsit fără numerar în cont. În mod normal, puteam face o rectificare a bugetului local pe acest an, dar toți banii i-am distribuit deja până la finele anului, inclusiv pentru cofinanțarea altor proiecte cu fonduri nerambursabile”, a declarat primarul din Ștei.

„Alternativa era să apelăm la un credit, dar nici pentru asta nu mai avem timp. Creditul trebuie aprobat de o comisie națională, care nu se întrunește zilnic, și oricum are la coadă sute de solicitări. Dacă ar fi aprobat, ar urma apoi o procedură de achiziție publică, dar și asta durează câteva luni”, a adăugat edilul, conchizând că „apelul la sponsorizare a rămas ultima opțiune”.

Proiect pentru dotări

La rându-i, managerul Spitalului Orășenesc Ștei, dr. Sorin Vesa, a confirmat pentru BIHOREANUL că proiectul a fost depus la Ministerul Sănătății în 2021 și aprobat abia la sfârșitul acestei toamne, când a rămas puțin timp pentru a se găsi cei 10% pentru cofinanțare.

Potrivit dr. Vesa, proiectul are o valoare totală de 8,36 milioane lei și vizează dotarea cu un computer tomograf, care ar fi primul din istoria spitalului, cu trei ecografe de ultimă oră (dintre care unul mobil, putând fi folosit la patul bolnavului, iar unul special pentru camera de gardă), cu un aparat de radiologie mobilă (de asemenea utilizabil la patul bolnavului), cu 50 paturi cu ajustare electrică, „în condițiile în care încă mai avem și paturi din lemn”, analizoare automate pentru urgențe, aparate laserterapie și o cameră frigorifică cu două așa numite posturi, „căci avem și secție de paliație, unde rata mortalității este mare, dar nu avem cameră frigorifică”.

„Nu vrem să pierdem proiectul, pentru că s-ar amâna cine știe pe când. Cred că inclusiv soluția la care a recurs Primăria trebuie încercată, pentru că alta nu avem pe moment”, spune managerul Spitalului Orășenesc Ștei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!