Deşi are considerabil mai puţine resurse umane şi financiare decât Consiliul Judeţean, care de trei ani „trage” să amenajeze Parcul Industrial din Tileagd, în prezent firmele angajate prin licitaţie făcând abia organizarea de şantier pentru a introduce utilităţi şi a amenaja căi de acces, Primăria Ştei s-a descurcat pe cont propriu, făcându-şi un parc industrial propriu din care deja a şi atribuit teren unei firme din Oradea.

„Suntem în procedură de amenajare a Parcului Industrial Ştei, pe o suprafaţă de 13,6 hectare, pe marginea DN 75 la ieşirea din Lunca spre Câmpani, pe un teren aflat în proprietatea oraşului, şi am concesionat deja o parcelă unei firme din Oradea care va investi 5 milioane euro din fonduri europene. Este vorba despre o fabrică de reciclare a anvelopelor, pentru producerea granulelor de cauciuc în vederea realizării de covoare artificiale pentru terenuri de sport”, a declarat joi pentru BIHOREANUL primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj.

Primăria a angajat prin licitaţie o firmă care va introduce în noul Parc Industrial reţelele de apă şi canalizare, cu fonduri câştigate printr-un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, după care va introduce şi reţea de gaz. "Sper ca până la sfârşitul anului aceste lucrări să fie finalizate", a precizat Balaj.

„Acum lucrăm la un regulament de organizare şi funcţionare a Parcului Industrial, inspirat din ROF-ul de la Oradea, iar firma care a concesionat prima parcelă de teren s-a angajat prin contract că îşi asumă condiţiile pe care le vom stabili prin votul Consiliului Local. De altfel, mai sunt încă patru firme interesate să se stabilească în Parcul Industrial din Ştei”, a mai spus primarul oraşului.

Iulian Balaj afirmă că parcul industrial este menit să atragă cele mai mari investiţii după cele ale grupului de firme Transilvania, fiind primul demers economic local de amploare după construirea, în anii comunismului, a Întreprinderii Mecanice din acest oraş, redusă în ultimele trei decenii la dimensiunea câtorva ateliere.