Direcţia Economică a Primăriei organizează vineri, de la ora 14:30, în sala "Traian Moşoiu" din clădirea municipalităţii o dezbatere publică pe tema taxei hoteliere care va fi practică în municipiu în cursul anului 2012. Conform unui comunicat al Primăriei, orădenii pot trimite municipalităţii propuneri, sugestii şi opinii pe adresa de emai tmiculescu@oradea.ro până în ziua dezbaterii.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea şi-a propus să menţină şi în anul 2012 nivelul taxei la 3% din tariful de cazare. "Nivelul taxei este nemodificat de câţiva ani şi vrem să îl menţinem la 3% şi în cursul anului viitor. Legea ne obligă să aprobăm acest procent până în luna mai a fiecărui an pentru nivelul taxei care va fi aplicat în cursul anului viitor", a spus Florea.

Conform Codului Fiscal taxa hotelieră se încasează de către persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, o dată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate. Aceasta se calculează prin aplicarea cotei procentuale la tariful de cazare practicat, exclusiv TVA. Hotelierii au obligaţia de a calcula şi vărsa taxa la bugetul local, lunar, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa hotelieră de la persoanele care au plătit cazarea.

Pentru anul 2011 Primăria a estimat că va încasa din taxa hotelieră 400.000 lei. Din această sumă până la data de 12 mai municipalitatea a încasat 149.000 lei.