Primăria va supune dezbaterii publice oportunitatea construirii unei centrale pe biomasă în curtea Electrocentrale pentru a satisface necesarul de energie termică a oraşului din surse de energie verde.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri de la ora 16 în sala mare a Primăriei şi va fi condusă de viceprimarul Gheorghe Carp împreună cu şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş. "Vom prezenta cu ocazia întâlnirii avantajele unei centrale pe biomasă şi vom supune dezbaterii publice oportunitatea construirii uneia la Oradea", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Boloş.

Orădenii interesaţi pot face propuneri sau sugestii cu privire la viitoarea centrală şi la adresa de email directiadezvoltare@oradea.ro. Consilierii locali au aprobat în cadrul şedinţei din 16 martie finanţarea unui studiu de piaţă privind dezvoltarea producţiei de energie termică provenind din surse regenerabile, respectiv biomasă, municipalitatea fiind interesată de obţinerea unei energii termice mai ieftine.

Potrivit estimărilor municipalităţii, centrala care ar urma să fie construită de un investitor privat ar putea asigura între 3% şi 5% din necesarul de energie termică a oraşului, operatorul urmând să o vândă municipalităţii la un preţ comparabil cu cel al apei geotermale.

Proiectul municipalităţii s-a lovit încă de la acea dată de opoziţia ecologiştilor. Orlando Balaş, fostul consilier al primarului Ilie Bolojan şi biologul Anna Marossy au acuzat municipalitatea că încurajează tăierea pădurilor bihorene. Ecologiştii sunt convinşi că viitoarea centrală va arde lemn şi nu biomasă aşa cum promite Primăria.