Parcarea din curtea Primăriei va creşte pe verticală. Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local, municipalitatea va încheia un acord de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică pentru preluarea unui teren situat în imediata vecinătate a curţii interioare a palatului administrativ al oraşului. Măsura este necesară pentru amplasarea aici a unei parcări supraetajate cu acces dublu, dinspre străzile Primăriei şi Tudor Vladimirescu.

Pentru realizarea acestei investiţii, municipalitatea va iniţia negocieri pentru un schimb de proprietăţi. Oraşul ar putea ceda partea sa de 33% din clădirea Centrului de Diagnostic Pozitron - Diagnosztika PET/CT din strada General Magheru 1, unde este coproprietar alături de Episcopie, pentru a primi în schimb terenul necesar construirii viitoarei parcări în strada Tudor Vladimirescu 4, deţinut de romano-catolici.

Ulterior, în funcţie de varianta aleasă pentru amplasarea şi construirea parcării, clădirea existentă lângă turnul Primăriei ar putea fi demolată şi reconstruită cu destinaţie de parking dar şi spaţii comerciale şi de locuit, cele două părţi urmând să convină suprafeţelor care le revin.

Iuliu Maniu la Catedrală

Un acord similar va fi încheiat de municipalitate şi cu Episcopia Greco-Catolică pentru curtea Bisericii Sfântul Nicolae, cu diferenţa că în loc de construirea unei parcări este vorba de amenajarea unei statui. Primăria a obţinut acceptul episcopiei pentru amplasarea pe terenul bisericii a viitoarei statui Iuliu Maniu care va fi finanţată din bugetul oraşului.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea va reamenaja curtea catedralei ca spaţiu public pentru recreere prin pietruirea după un model similar Pieţei Unirii urmând ca aici să fie amplasat monumentul cel târziu pe 30 aprilie 2019.

În schimb, Episcopia se va obliga să reabiliteze până în primăvara anului 2019 faţada clădirii Liceului Greco – Catolic din vecinătate, pentru a îmbunătăţi aspectul zonei, şi să asigure accesul neîngrădit al publicului în curtea pietruită a catedralei zilnic, între orele 8 – 20. Pe timpul nopţii curtea va fi închisă şi păzită. Acordul între părţi va avea o valabilitate de 20 de ani.

Se asfaltează Oncea

Tot joi, Consiliul Local a mai aprobat şi alte lucrări, printre care se numără asfaltarea ultimelor străzi nemodernizate din cartierul Oncea – nou. Investiţia, estimată la circa 2 milioane euro, vizează modernizarea a 4 kilometri de stradă.

Lucrările se vor desfăşura pe străzile Episcop Ion Alexi (tronsonul dintre străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), Cardinal Alexandru Todea, Cucului (tronson între străzile Matei Corvin şi Ion Pop Reteganul), Gheorghe Pituţ (tronson între Matei Corvin şi Calea Bihorului), Ion Pop Reteganul (tronson între străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), respectiv Macului (tronson între Ion Bogdan şi Calea Bihorului).

Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada următoare, urmând să se finalizeze în anul 2018.

Pentru eliminarea ambuteiajelor

Tot anul viitor se va face şi reamenajarea intersecţiei cu linia de cale ferată din dreptul UAMT, unde se întâlnesc străzile Uzinelor şi Podului.

Municipalitatea va plăti circa 380.000 lei pentru montarea unui sistem de semnalizare automat şi a unor dale elastice din cauciuc, astfel încât maşinile de mare tonaj care intră în zona industrială pe sub podul CFR să nu mai fie nevoite să oprească la trecerea de nivel cu calea ferată.

În prezent, la ore de vârf, traficul pe şoseaua de centură în zona străzii Podului este blocat de TIR-urile care aşteaptă înaintea sensului giratoriu pentru a traversa linia ferată.

Pe lista de lucrări programate pentru 2018 se mai numără şi asfaltarea străzii Coriolan Hora din spatele Gării Ioşia. Modernizarea arterei, lungă de 2,5 kilometri, va costa circa un milion de euro şi va trebui finalizată în opt luni. Lucrările vor rezolva inclusiv problemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale care în prezent băltesc pe stradă.