Primăria Oradea va propune Consiliului Local, în următoarea şedinţă ordinară programată pentru sfârşitul acestei luni, revocarea HCL 834 din 2017 care impune reatestarea perioadică a administratorilor asociaţiilor de proprietari din Oradea.

Desfiinţat de lege

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile şi autorizarea persoanelor fizice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari urmează să fie revocat.

Regulamentul a fost atacat în contencios de Instituţia Prefectului Bihor. Prefectul Ioan Mihaiu a pierdut procesul la Tribunalul Bihor în luna iunie, dar a avut câştig de cauză în octombrie la Curtea de Apel Bihor, după intrarea în vigoarea noii Legi a asociaţiilor proprietari, act normativ de grad superior, care prevalează unei hotărâri de Consiliu Local.

„Primul proces s-a derulat înainte de intarea în vigoare a Legii asociaţiilor de proprietari şi Primăria a avut câştig de cauză. Până la judecarea procesului la Curtea de Apel a intrat în vigoare noua lege a asociaţiilor de proprietari, motiv pentru care am şi semnat o propunere pentru abrogarea regulamentului adoptat sub imperiul vechii legi”, a declarat pentu BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto), iniţiatorul HCL 834 din 2017.

Potrivit viceprimarului, propunerea va ajunge pe masa consilierilor locali în prima şedină ordinară din această lună.

Curtea de Apel hotărăşte!

Revocarea HCL-ului este impusă de hotărârea Curţii de Apel Oradea. Instanţa a anulat parţial articolul din 3 din regulament, eliminând sintagma care prevede că atestatul de administrator de asociaţie de proprietar „este valabil la nivelul entităţii admistrativ-teritoriale municipiul Oradea în condiţiile vizării sale tot la doi ani”.

La fel, Curtea a dispus desfiinţarea în întregime a articolului 30 care enumeră documentaţia necesară pentru obţinerea atestatului şi a eliminat paragrafe din articolele 35 şi 36 referitoare la faptul că administratorul îşi pierde atestatul dacă nu se prezintă la reexaminarea periodică sau nu promovează testul susţinut tot la doi ani, respectiv că atestatul se retrage dacă administratorul nu promovează două testări consecutive.

De altfel, potrivit noii legi, intrată în vigoare pe 28 septembrie, atestarea administratorilor va cădea în sarcina unei instituţii care va fi înfiinţată în acest scop şi nu a Primăriei, iar atestatul va avea o valabilitate de patru ani, aşadar HCL 834 nu îşi mai avea rostul.

Procese în lanţ

Hotărârea de Consiliu Local privind atestarea administratorilor de asociaţii nu este singura atacată de prefectul Ioan Mihaiu de la instalarea pe funcţie în urmă cu un an.

Instituţia Prefectului a mai atacat în concencios în luna mai HCL 439 din 2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical.

Potrivit juriştilor Prefecturii, Consiliul Local îşi depăşise compentenţa materială modificând printr-o hotărâre limitele minime ale sporurilor acordate personalului medical prevăzute în HG 153 din 2018, act normativ de rang superior.

Hotărârea de Consiliu Local a rămas fără obiect o săptămână mai târziu, când Guvernul a modificat legea salarizării, făcând inutilă diminuarea sporurilor, fapt pentru care a şi fost abrogată de CL.

De asemenea, prefectul Mihaiu a cerut în luna septembrie Consiliului Local să revoce HCL 697 din 2018 privind regulamentul privind alinierea frontului stradal şi a regimului de înălţime al clădirilor din zona centrală sub ameninţarea convocării în instanţa de contencios şi a anunţat luni printr-un comunicat de presă că a decis să atace în justiţie regulamentul de publicitate stradală instituit prin HCL 557 din 2018.