Idei sunt, bani pentru lucrări să fie! Consiliul Local a aprobat joi întocmirea studiului de fezabilitate cu indicatorii economici aferenţi lucrărilor de construcţie în faţa Spitalului Municipal a unei parcări subterane cu acces pe sub liniile de tramvai la Piaţa Rogerius.

Având în vedere modernizarea pieţei, transformată în centru de afaceri cu produse agricole, municipalitatea îşi propune construirea unei parcări cu 350 de locuri dispuse pe două nivele din care cel superior va fi la nivelul străzii Corneliu Coposu.

Parcarea va fi legată de viitorul centru de afaceri printr-un pasaj subteran, pe sub liniile de tramvai, lat de 4 metri. Valoarea estimată a investiţiei va fi stabilită prin studiul de fezabilitate care va sta la baza proiectului, investiţia urmând să fie scoasă la licitaţie în cursul anului viitor.

Bani pentru podul Ferdinand

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat contribuţia proprie în valoare de 33.500 euro, reprezentând 2% din valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a podului Ferdinand din centrul oraşului estimate la 1,6 milioane euro, inclusiv TVA.

Reprezentanţii municipalităţii speră să obţină fonduri europene pentru reabilitarea podului încă din actualul ciclu de finanţare 2007 - 2013 astfel încât să poată organiza licitaţia pentru realizarea lucrărilor la începutul anului viitor.

Expertiza comandată de Primărie în septembrie 2013 a scos la iveală degradarea accentuată a construcţiei care nu mai prezintă siguranţă în exploatare şi necesitatea unei intervenţii de urgenţă.

Două autogări pentru Oradea

Pe de altă parte în aceiaşi şedinţă consilierii locali au aprobat planul de amplasament pentru viitoarea autogară din strada Ştefan cel Mare care va servi la transbordarea călătorilor veniţi în Oradea pe linia ferată. Investiţia, estimată la 140.000 euro, va fi făcută în vecinătatea gării centrale pe un amplasament cu o suprafaţă de 135 metri pătraţi, parte închiriat de la SN CFR, partea aflat în proprietatea municipalităţii.

La fel, Consiliul Local a aprobat asigurarea contribuţiei proprii de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului privind dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilităţi de acces la transportul rutier şi feroviar în zona gării CFR din Episcopia Bihor.

Construcţia efectivă a autogării va fi suportată din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Transport", axa prioritară referitoare la promovarea transportului intermodal.