Ministerul Dezvoltării şi Turismului a declarat câştigător proiectul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă de extindere şi modernizare a ştrandului municipal. Investiţia este estimată la 16 milioane euro fără TVA şi va fi suportată în egală măsură din fondurile municipalităţii şi din fonduri europene nerambrusabile.

"Până la 24 septembrie va trebui să predăm Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic. După aceasta, în două-trei luni se va face la minister evaluarea Proiectului Tehnic, o echipă de specialişti va face o vizită la faţa locului, iar contractul de finanţare va fi semnat undeva în februarie 2011, după care putem anunţa licitaţia pentru contractarea lucrărilor", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lucrările de extindere şi modernizare a ştrandului municipal vor dura un an şi vor fi organizate astfel încât să afecteze cât mai puţin activitatea unităţii. "Dacă se realizează această investiţie vom avea în sfârşit de ce să rămânem acasă şi nu să mergem la Hajduszoboszlo sau Debreţin. Cei care au fost acolo au putut constata că jumătate din finanţatorii proiectelor de acolo sunt din Oradea şi Bihor", a spus viceprimarul. Rozalia Biro a făcut trimitere la afluxul mare de turişti români care iau cu asalt în fiecare week-end aquaparcurile din cele două staţiuni ungare.

Pentru a putea face faţă concurenţei municipalitatea orădeană a scris un proiect care cumulează atuurile celor două ştranduri din Ungaria. Ştrandul orădean va avea atât topoganele uriaşe ale aquaparcului din Hajduszoboszlo, cât şi bazinele acoperite de la Aquaticum din Debreţin.

Modernizarea ştrandului municipal face parte dintr-un proiect mai vast al municipalităţii care prevede înfiinţarea unei staţiuni balneo-climaterice pe un amplasament de peste 50 hectare de teren, care începe în zona centrală a oraşului şi se întinde până la Mănăstirea Sfintei Cruci amplasată pe malul Crişului Repede la ieşirea din municipiu. Staţiunea ar fi menită să pună în valoare rezerva de apă geotermală a oraşului să relanseze viaţa economică prin dezvoltarea turismului.