Palatul Stern de pe strada Republicii, colţ cu strada Mihai Eminescu, va intra în reabilitare cu sau fără acordul proprietarilor. Consiliul Local a aprobat joi notificarea proprietarilor de apartamente din clădire cu privire la demararea de către municipalitate a lucrărilor de reparaţii în numele şi pe cheltuiala acestora.

"Vom reabilita în forţă imobilul, iar proprietarii care nu sunt de acord cu reabilitarea vor fi executaţi silit. Nu putem altfel", a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de presă care a precedat şedinţa deliberativului local.

Lucrările, în valoare de 1,2 milioane lei, vor fi executate de firma Constructorul Sălard în termen de 18 luni de la predarea amplasamentului, programată pentru luna iunie.

Potrivit raportului făcut de Comisia de coordonare a Programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în Ansambul Urban - Centrul Istoric Oradea, proprietarii apartamentelor din Palatul Stern au fost notificaţi încă din anul 2013 cu privire la starea avansată de degradare a imobilului.

Aceştia au fost avertizaţi despre necesitatea demarării lucrărilor de reabilitare şi informaţi cu privire la facilităţile acordate proprietarilor: acordarea unui grant de 20% din valoarea lucrărilor, asigurarea unei finanţări rambursabile în valoare de 80% şi acoperirea costurilor cu proiectarea lucrărilor şi avizele necesare.

Dacă un procent de 70% din proprietarii din imobil şi-au asumat deja cotele de proprietate care le revin din întreaga clădire şi s-au declarat de acord cu demararea lucrărilor, circa 30% dintre aceştia se opun, invocând lipsa resurselor financiare sau neîncrederea faţă de municipalitate cu privire la valoarea finală a lucrărilor sau calitatea lor. Ei mai au posibilitatea să se răzgândească până la data de 15 iunie, altfel vor trebui să acopere integral cota lor de cheltuieli făcute de bugetul local cu reabilitarea clădirii.