Conducerea municipalităţii vrea să reducă mai bine de o treime din totalul numărului de paturi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, după ce Primăria va prelua în luna decembrie de la Consiliul Judeţean managementul instituţiei spitaliceşti, care va fi restructurată.

"În prezent Spitalul Judeţean funcţionează în două staţionare, I şi II. Având în vedere faptul că imobilul care găzduieşte Staţionarul II din zona centrală se află într-o stare de degradare şi oferă condiţii sanitare proaste, intenţionăm ca până în toamna anului 2011 acest corp de clădire să fie eliberat, iar secţiile de aici să fie mutate la Staţionarul I al Spitalului Judeţean, precum şi la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ilie Bolojan.

Astfel, municipalitatea intenţionează să redirecţioneze secţiile care aparţin medicinei de urgenţă, cum ar fi chirurgie toracică sau ORL, către Spitalul Judeţean, iar cele de boli cronice, precum reumatologie sau endocrinologie, vor fi integrate Spitalului Municipal. În prezent imobilele ambelor unităţi sunt în reabilitare, pentru ca anul viitor să poată găzdui noile secţii.

Pe etape

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că transferul secţiilor se va face etapizat, în funcţie de finalizarea lucrărilor. Odată cu transferul va fi operată şi reducerea numărului de paturi, astfel încât în toamna anului viitor, la finalul procesului, numărul de paturi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă să fie redus cu peste 37%, de la 813 la 510 paturi.

Măsura este necesară pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a spitalului precum şi pentru reducerea cheltuielilor. "Vom face la fel ca la Primărie, unde am operat reduceri de personal în valuri obţinând o reducere a cheltuielilor. Astăzi, cu 270 de oameni în minus, instituţia funcţionează la fel de prost ca înainte, dar am obţinut o economie de 2 milioane de euro, fapt care ne-a permis să mai facem câte ceva în oraş", a spus, ironic, Bolojan.

Primarul de Oradea a afirmat că nu se aşteaptă ca restructurarea Spitalului Judeţean decurgă fără probleme. "În mod evident vor fi nemulţumiri pentru că întotdeauna reducerea numărului de paturi generează nemulţumiri din partea medicilor. Există încă gândirea: un pat, un pacient, un venit! Nu pentru sectorul public, ci pentru buzunarul medicului", a susţinut Bolojan.

Transferul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din subordinea Consiliului Judeţean Bihor în cel al Consiliului Local Oradea se va face în baza Hotărârii de Guvern 529/2010 care va intra în vigoare la 1 decembrie 2010, cu termen de aplicare în 30 de zile.