Puşi oficial în carantină joi, după ce în urma testării comunitare au fost depistate mai multe persoane infectate cu coronavirus, deocamdată asimptomatice, romii din Vadu Crişului au primit, sâmbătă, alimente gratuite din partea Primăriei comunei. Coordonaţi de primarul Dorel Cosma, angajaţi şi voluntari ai Primăriei, ajutaţi de jandarmi, au transportat sâmbătă în colonie pachete cu alimente care au fost împărţite localnicilor.

Cantităţi suficiente

„În fiecare din cele 84 de case locuiesc cel puţin cinci persoane, dar în unele şi 14 persoane. În baza unei Hotărâri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, am făcut 127 pachete cu alimente, pe care le-am distribuit ieri”, a declarat duminică, pentru BIHOREANUL, primarul comunei Vadu Crişului.

Fiecare pachet conţine câte 5 pulpe de pui, 10 kg de cartofi, 4 litri de ulei, 5 kg de făină, 5 kg de fasole, 4 kg de zahăr, 4 kg de orez, 4 kg de mălai, 10 conserve de carne, 4 pungi cu paste făinoase şi 5 pâini mari. „Valoarea unui pachet este de 294,50 lei, iar suma cheltuită de Primărie este, în total, de 38.100 lei”, a precizat primarul Dorel Cosma.

Pentru siguranţa publică

Colonia de romi din Vadu Crişului a fost plasată în carantină joi seară la ora 19, la propunerea prefectului Dumitru Ţiplea şi cu aprobarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi a ministrului Afacerilor Intrene, Marcel Vela.

Măsura a fost luată după ce, în urma prelevării şi analizării a 124 probe biologice de la tot atâţia romi, rezultatele de laborator au indicat infectarea a cel puţin 11 persoane, altele 4 fiind internate în Spitalul Municipal din Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai arătat, plasarea în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului înseamnă că din zonă nu iese şi nu intră nicio persoană, cu excepţia reprezentanţilor autorităţilor şi angajaţilor operatorilor de servicii publice.

Dacă persoanele Covid pozitive, deocamdată asimptomatice, vor da semne de boală, ele vor fi transferate la Spitalul Municipal din Oradea.