Orădenii care nu şi-au plătit impozitul pe mijloacele de transport sau amenzile pentru parcare neregulamentară aplicate de municipalitate riscă să rămână fără maşină. Conform unui comunicat al municipalităţii, Serviciul de executare silită din cadrul Primăriei a pus sechestru pe nu mai puţin de 73 de autovehicule ai căror proprietari au datorii de aproape 711.000 faţă de bugetul local.

În patru cazuri angajaţii Primăriei au trecut inclusiv la ridicarea maşinilor în vederea valorificării. Pentru celelalte autovehicule rămase în custodia datornicilor, Primăria a făcut demersuri privind înscrierea lor în evidenţele Arhivei Electronice de Garanţii Reale Imobiliare. Conform Legii 99 din 1999, înscrierea în arhivă conferă creditorului, respectiv municipalităţii, dreptul de a-şi recupera creanţa prin executarea bunurilor datornicului înaintea altor creditori ale căror drepturi asupra bunurilor în garanţie au rang de prioritate inferior.

La fel, pentru amenzile neîncasate de la debitorii cu venituri reduse, Primăria a deschis acţiuni în Justiţie pentru transformarea amenzilor în zile de muncă în folosul comunităţii. Nouă orădeni vor trebui să lucreze la îngrijirea spaţiilor verzi şi curăţarea străzilor din municipiu până la stingerea unei datorii totale de circa 187.400 lei. "Primăria invită debitorii neîncasaţi, în urma transmiterii somaţiilor şi titlurilor executorii a înfiinţării popririlor, să achite obligaţiile bugetare scadente, pentru a preîntâmpina aplicarea măsurilor mai sus descrise, inclusiv a costurilor ocazionate de acestea", se mai menţionează în comunicatul municipalităţii.

Primăria a fost nevoită să treacă la executarea silită a amenzilor şi a impozitului pe mijloacele de transport în comun pentru că această categorie de venituri la bugetul local a înregistrat, în 2009 şi primele patru luni din 2010, cel mai scăzut grad de încasare.