"Unitatea de iluminat independentă" montată pe Podul Ferdinand funcţionează exclusiv cu energie solară. Instalaţia, explică Marcel Anton, inginer la Luxten, este formată dintr-un stâlp metalic, un corp de iluminat de 60 W cu LED-uri de mare putere, de 360W, şi un panou de captare a energiei solare, care e înmagazinată într-un acumulator special, asigurând apoi o autonomie de funcţionare de 32 de ore. "Sistemul asigură un iluminat corespunzător standardelor lumino-tehnice, indiferent de anotimp sau condiţiile meteo, şi e complet automatizat", precizează specialistul.

Panoul montat în centru este, deocamdată, şi unicul. Deoarece costul unei asemenea instalaţii este de circa 2.000 de euro, Luxten a oferit-o gratuit municipalităţii, urmând ca Primăria să decidă eventuala extindere a sistemului. Avantajele sunt numeroase: nu se produce dioxid de carbon, nu se consumă resurse ce trebuie plătite, nu necesită cablaje aeriene sau subterane şi, deci, nici manopere de întreţinere frecvente. Economia de electricitate e şi ea importantă: la 8 ore de funcţionare zilnic pe timp de vară şi 13 iarna, economia anuală este de 1.500 de lei, arată inginerul Anton.

Beneficiile au convins conducerea Primăriei să ia în calcul extinderea sistemului. "În prezent facem un proiect tehnic pentru introducerea acestui tip de iluminat în Parcul Seleuş, iar la toamnă, în septembrie, proiectul-pilot va putea fi pus în aplicare, dacă va fi aprobat şi de Consiliul Local", a declarat Florin Bârsan, referent la Direcţia Tehnică a Primăriei.