Aveţi grijă unde şi cum parcaţi, începând de vineri, angajaţii Serviciului Parcări se întorc în stradă! Cel puţin aşa reiese din ceea ce comunică oficial, cu mari sincope şi neclarităţi, Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea.

Aceasta a retrimis joi comunicatul de presă de săptămâna trecută prin care anunţa că începând de la 1 august parcagii îşi reiau activitatea de control, singura diferenţă fiind cea privind cuantumul amenzii.

După ce, acum o săptămână, AIO se hazardase anunţând că orădenii vor trebui să plătească amenzi de minim 150 lei, Consiliul Local a decis joi să micşoreze această limită la 90 lei, ceea ce înseamnă 45 lei plătiţi în 48 de ore, adică exact cât se plătea şi înainte de izbucnirea crizei parcărilor.

"La constatarea contravenţiei, agenţii constatatori vor întocmi o Notă de constatare pe care o afişează sub ştergătorul parbrizului ori pe geamul lateral al autovehiculului, prin care deţinătorii autovehiculelor vor fi înştiinţaţi despre întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care va fi comunicat la domiciliul sau sediul acestora, amenda în acest sens fiind cuprinsă între 90 lei (limita minimă) şi 500 lei, cu posibilitatea plăţii a 45 lei din valoarea minimă a amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal", se menţionează acum în comunicatul AIO.

Atâta doar că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ar crede angajaţii municipalităţii. În realitate, conform prevederilor legale în vigoare, revenirea la amenzi nu poate fi făcută peste noapte. Acest lucru a este recunoscut inclusiv de secretarul Consiliului Local, Ionel Vila. "Legea 215 din 2001 privind administraţia publică locală spune că actele cu caracter normativ devin executorii în cinci zile de la data înaintării către Instituţia Prefectului", a declarat Vila.

Altfel spus, în cazul de faţă, dacă în urma şedinţei de joi, secretariatul Consiliului Local ar transmite Instituţiei Prefectului hotărârea adoptată cu privire la minimumul amenzii diminuat la 90 lei în cursul zilei de vineri, acesta ar intra în vigoare abia din 7 august, iar dacă ar transmite documentul în cursul zilei de luni, acesta ar fi aplicabil doar din 11 august. Desigur, cu condiţia ca normativul să nu fie atacat de Prefectură ca fiind pe lângă lege.

Contactat pe această temă, primarul Ilie Bolojan a replicat, în stilul caracteristic, că în cazul în care pragul minim al amenzii de 45 lei nu este în vigoare, parcagii vor taxa şoferii cu 150 lei. "Din punctul meu de vedere, începând de vineri se pot da amenzi. Ori hotărârea de Consiliu Local de astăzi este valabilă şi se aplică amenda de 45 lei, ori nu este valabilă şi se aplică vechea amendă din regulament de 150 lei (n.r. cu plata a 75 lei în 48 de ore)", a declarat edilul, fără a preciza cum sunt, totuşi, instruiţi parcagii să acţioneze.