Primăria vrea să cumpere CET II! Consiliul Local şi-a dat joi avizul de principiu pentru ca municipalitatea să negocieze în asociere cu Electrocentrale Grup Bucureşti cumpărarea CET II de la firma de avocatură Muşat & Asociaţii, care se ocupă de valorificarea bunurilor firmei Termoelectrica, aflată în lichidare judiciară.

Potrivit înţelegerii, Electrocentrale Bucureşti va intra în asociere cu cele 29,8 milioane lei, echivalentul a 6,6 milioane euro, cu care este înscrisă la masa credală, urmând să îşi recupereze parte din sumă din valorificarea fierului vechi rămas în urma centralei. La rândul său municipalitatea va investi circa 1,5 milioane euro, sumă în schimbul căreia va deveni proprietară peste cele 50 de hectare de teren dintre şoseaua de centură şi Sânmartin precum şi circa 90 de hectare de haldă de şlam care va trebui ecologizată.

Avizul de principiu pentru demararea negocierilor a fost adoptat cu majoritatea consilierilor PNL şi PSD în opoziţia celor patru reprezentanţi ai UDMR prezenţi în sală care au preferat să se abţină de la vot.

"Avem halda veche de gunoi, avem haldele CET-ului, avem destule probleme de rezolvat. Îmi pare o investiţie într-un obiectiv pe care nu cred că avem nevoie să ni-l luăm pe cap", a protestat în numele grupului UDMR, consilierul Huszar Istvan.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că municipalitatea, după trei licitaţii eşuate de valorificare a centralei, are oportunitatea achiziţionării amplasamentului prin negociere directă înainte ca firma de insolvenţă să contacteze şi alţi posibili doritori. Primăria este interesată de amplasament pentru dezvoltări industriale sau locative ulterioare pe amplasamentul dintre Oradea şi Sânmartin.

"Ceea ce hotărâm acum va afecta oraşul pentru următorii 10 - 15 ani. Avem nevoie de terenuri pentru companiile care vor veni pe viitor în Oradea sau cele care sunt deja în oraş şi vor să se extindă. Dacă nu vom avea amplasamente libere începând din 2020 sau 2024 nu vom mai avea ce oferi companiilor şi viteza de dezvoltare a oraşului va încetini", le-a spus consilierilor primarul Ilie Bolojan.

Edilul a mai arătat că pentru ecologizarea haldei de şlam municipalitatea ar putea atrage fonduri europene în următorul ciclu bugetar european, fapt pentru care, la rândul său, şi această suprafaţă ar putea fi folosită pentru investiţii.

Primărie, vând fier vechi!

Pe de altă parte, în cadrul aceleaşi şedinţe, consilierii locali au hotărât cu unanimitate de voturi trecerea în domeniul privat al municipiului a celor 17,5 kilometri de conductă veche dezgropată în cadrul lucrărilor de reabilitare a magistralelor I şi III. Măsura a fost luată în vederea casării acesteia şi valorificării la fier vechi.

"Conducta dezgropată va fi scoasă la licitaţie, urmând să fie vândută firmei care va oferi preţul cel mai mare pe kilogram", a declarat viceprimarul Mircea Mălan în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, sumele încasate vor fi vărsate într-un cont special al bugetului local rezervat pentru finanţarea lucrărilor de înlocuire, întreţinere şi dezvoltare a reţelelor de termoficare.