Primarul Ilie Bolojan aşteaptă cu interes publicarea în Monitorul Oficial a Legii privind câinii comunitari. „Să sperăm că nu vor apărea modificări care să o dea peste cap, aşa cum s-a întâmplat cu Legea faţadelor, unde introducerea unii singur paragraf în plus, la presiunea ONG-urilor, a făcut ca legea să nu mai poată fi pusă în aplicare", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Edilul a spus că proiectul de lege a fost a fost dezbătul şi agreat de majoritatea primarilor din Federaţia Municipiilor. „Legea este bună. Majoritatea primarilor au fost de acord cu asta. Rămâne de văzut cum vom putea să o şi aplicăm", a spus Bolojan.

Conform declaraţiei primarului, după apariţia legii Consiliul Local va adopta o hotărâre prin care să reglementeze situaţia câinilor comunitari. „Nu pot să spun deocamdată cum va arăta această hotărâre de Consiliu. Fiind vorba de un act normativ, aceasta va fi supus iniţial dezbaterii publice. Oricum, pe termen lung noi vom merge pe ideea sterilizării şi doar pe termen scurt pe eutanasiere", e părerea primarului.

Mai puţini câini pe străzi...

Conform primarului Ilie Bolojan, în prezent pe străzile orădene mai trăiesc circa 150-200 de câini comunitari. Numărul patrupedelor este în scădere, de la circa 600 în urmă cu un an, ca urmare a măsurilor luate de municipalitate. Câinii comunitari adunaţi de pe străzile orădene sunt cipaţi şi sterilizaţi în baza unui parteneriat încheiat cu fundaţia SOS Dogs. Fundaţia administrează adăpostul din strada Coriolan Hora, iar începând din anul 2003 a sterilizat circa 12.000 de câini numai în Oradea.

Lunar, SOS Dogs ridică de pe străzile orădene circa 100 de câini care sunt sterilizaţi şi deparazitaţi. Patrupedele sunt date spre adopţie direct de la adăpost sau prin intermediul târgurilor de adopţie pe care fundaţia le organizează periodic. Orădenii iau acasă între trei şi cinci câini pe zi. Ulterior, animalele adoptate beneficiază din partea SOS Dogs de tratamente medicale la preţ redus.

Să fie castraţi!

În urma consultărilor cu SOS Dogs, Primăria a propus Consiliului Local încă din luna iulie adoptarea unei hotărâri pentru controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public sau privat. Proiectul prevedea obligativitatea sterilizării tuturor câinilor, inclusiv a celor care au stăpân, excepţie făcând doar animalele cu pedigree destinate reproducerii controlate şi cei care aparţin nevăzătorilor sau persoanelor cu handicap.

Conform proiectului, orădenii care nu doresc să îşi sterilizeze câinele ar datora bugetului local o taxă de 100 de lei pe an. Sumele adunate din taxa pe câinii nesterilizaţi s-ar folosi pentru amenajarea de spaţii îngrădite pentru câini în parcurile din oraş şi pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana câinilor comunitari adăpostiţi de Fundaţia SOS Dogs. Proiectul de hotărâre s-a lovit, însă, de opoziţia consilierilor locali, care au cerut municipalităţii să aştepte apariţia legii care reglementează problema câinilor comunitari.

Conform noii legi, câinii comunitari vor putea fi ţinuţi în adăposturi timp de 30 de zile, după care, în funcţie de hotărârea Consiliului Local, vor putea fi eutanasiaţi sau repuşi în libertate. Eutanasierea câinilor comunitari se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia, prin sondaje de opinie sau dezbateri publice, cu privire la soluţia care va fi adoptată în problema patrupedelor.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul: Operaţiunea castrarea - Bolojan a pus gând rău câinilor din Zona Metropolitană