Oradea ar putea să aibă pe viitor un Centru de Oncologie care să rivalizeze cu clinicile din Cluj. Consilierii locali au aprobat în şedinţa extraordinară de luni, cu unanimitate de voturi, demararea procedurilor de desemnare a unui partener cu ajutorul căruia municipalitatea să înfiinţeze la Oradea un Centru regional de Oncologie.

Conform caietului de sarcini, municipalitatea va pune la dispoziţia investitorului o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi de teren, acesta urmând să construiască şi să doteze o clinică de oncologie în cel mult un an.

Asocierea dintre cele două părţi se va încheia pe termen de 49 de ani şi va duce la apariţia a circa 100 noi locuri de muncă. "Realizarea unui astfel de centru este foarte importantă pentru oraş. Dacă în anul 2005 la Oradea se înregistrau circa 2.000 cazuri noi de cancer, în 2009 numărul lor a ajuns la 2.500", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp.

Edilul a mai spus că din cauza echipamentelor vechi de peste 50 de ani şi a condiţiilor precare de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean, peste 19.000 de orădeni bolnavi de cancer sunt nevoiţi să se trateze în alte oraşe, pierzând timp şi bani pe drumuri.

Doctor contra doctor

Singura obiecţiune cu privire la importanţa proiectului a avut-o consilierul PDL Nicuşor Lepădatu, medic de profesie. "Nu văd care era urgenţa pentru care acest material trebuia să fie discutat în cadrul unei şedinţe extraordinare", a protestat consilierul, spre consternarea viceprimarului. Gheorghe Carp, medic şi el, a ripostat vizibil iritat: "Dacă, Doamne fereşte, aţi fi avut o cunoştinţă care ar suferi de această boală, aţi fi înţeles urgenţa acestei investiţii. Dorim să facem un lucru bun nu pentru mine sau pentru executivul local, ci pentru bolnavii oncologici din Oradea".

Schimbul de replici dintre cei doi aleşi a stârnit rumoare în rândul consilierilor locali, iar Nicuşor Lepădau s-a văzut nevoit să îşi nuanţeze poziţia. "Dacă mergem cu hei-rup-ul, niciodată nu o să ajungem la un rezultat. La fel aţi făcut şi cu preluarea spitalelor, aţi numit directori fără să aibă calificarea necesară şi acum v-aţi trezit că nu puteţi organiza concursurile pe post", a spus Lepădatu.

În ciuda divergenţelor dintre reprezentanţii puterii şi opoziţiei, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi şi urmează să fie pus în aplicare în cursul acestei săptămâni.

O clinică de milioane (de euro)

Municipalitatea a primit deja o ofertă pentru realizarea unei clinici de oncologie, din partea firmei Medicana Group SRL, care îşi asumă realizarea unei investiţii de tip green field, adică de la zero, prin construcţia clinicii în curtea Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", dotarea acesteia cu echipamente medicale moderne şi specializarea cadrelor medicale.

Investiţia totală ar putea ajunge la 10 milioane de euro, şi, chiar dacă va fi construită din bani privaţi, clinica va fi deschisă tuturor pacienţilor, aceasta urmând să îşi recupereze de la CAS banii pentru serviciile prestate. Primăria a pregătit deja licitaţia pentru desemnarea viitorului asociat, anunţul urmând să fie făcut public prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în cursul zilei de marţi.

Deoarece pentru înfiinţarea unui centru regional este nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii, surse din cadrul Primăriei au declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea va face demersuri pe lângă ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, pentru acordarea titlului de Centru Regional de Oncologie viitoarei clinici, pentru a se adresa pacienţilor din întreg judeţul, nu doar din Oradea.