Podul Ferdinand are nevoie urgentă de reparaţii. "Podul Ferdinand a fost construit în 1954. Din expertiza făcută de firma Aquacons a rezultat că starea în care se află acest pod este necorespunzătoare", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit viceprimarului, construcţia necesită lucrări de întreţinere a picioarelor podului şi de consolidare a structurii prin turnarea unei plăci de suprabetonare. Lucrările ar urma să dureze şase luni din care vreme de trei trei luni traficul rutier şi auto pe podul de lângă Primărie ar fi închis.

"Lucrările sunt estimate la circa 1,2 milioane euro, sumă pe care vrem să o acoperim din fonduri europene", a spus Mălan.

Potrivit estimărilor municipalităţii investiţia ar putea fi suportată din economiile făcute la proiectele ADR Nord-Vest prin scăderea preţului final prin licitarea lucrărilor sau prin intermediul următorului ciclu de finanţare europeană.

"Oricum ar fi, reabilitarea podului este o lucrare prioritară pentru Oradea, iar noi vom începe să lucrăm la proiect pentru a putea să îl depunem îndată ce se conturează oportunităţi de finanţare", a zis viceprimarul.

Potrivit lui Mălan, lucrările la pod ar putea începe cel mai curând în cursul anului viitor şi cel mai târziu peste doi ani. Reabilitarea podului ar urma să se desfăşoare în paralel cu lucrările de reamenajare a malului stâng al Crişului Repede pe porţiunea dintre pasarela hobonată şi pasarela de la fostul Centru de Calcul programate pentru anul viitor sau odată cu cele de pe malul drept anunţate pentru 2015.

De asemenea, podul urmează să fie placat cu piatră şi dotat cu corpuri de iluminat după modelul celor care vor fi montate în Piaţa Unirii.