Primăria va înfiinţa o societate de cercetare care va fi menită să monitorizeze pierderile de pe reţele Electrocentrale în scopul identificării unor măsuri privind reducerea pierderilor de pe reţea de la 39,1% la doar 30%.

Limitarea pierderilor a fost asumată de CET în faţa finanţatorului şi a Ministerului Mediului în momentul în care a depus aplicaţia pentru proiectul de reabilitare a sistemului de încălzire urbană în valoare de 77 milioane euro care prevede construirea unei centrale noi pe gaz şi valorificarea rezervei de apă geotermală de sub oraş.

Deoarece valoare investiţiei pe care o presupune înlocuirea reţelelor de termoficare din oraş se ridică la circa 30 milioane euro, municipalitatea este nevoită să caute urgent soluţii pentru monitorizarea pierderilor.

În acest sens urmează să fie înfiinţat un spin-off, respectiv o societate cu activitate de cercetare, în cadrul căreia vor fi procurate echipamentele IT, softurile, precum şi o parte din echipamentele tehnice necesare activităţii de monitorizare a pierderilor. Toate aceste facilităţi vor fi parte componentă a laboratorului de optimizare a producţiei de energie termică ce urmează a fi realizat de municipalitate.

Proiectul de înfiinţare a spin-off-ului va fi urmat de elaborarea unui nou proiect pentru procurarea echipamentelor de monitorizare a pierderilor în toate cele 146 de puncte termice din oraş.

Investiţiile în activitatea de monitorizare a pierderilor înregistrate de Electrocentrale se ridică la suma de aproximativ 4 milioane euro, bani pe care Primăria intenţionează să îi atragă din fonduri europene.