Podul Dragoş Vodă ar putea fi terminat până la sfârşitul toamnei. Consiliul Local se întruneşte marţi în şedinţă ordinară pentru a hotărî dacă îşi dă acordul de principiu pentru ca municipalitatea să negocieze cu Construcţii Bihor preţul lucrărilor rămase de executat pentru finalizarea podului. Firma a oprit lucrările în urmă cu doi ani, după ce firma Macio, cea care şi-a asumat această investiţie în schimbul unei suprafeţe de teren, a intrat în insolvenţă.
Până în martie 2013, când municipalitatea a preluat podul, Construcţii Bihor a executat jumătate din lucrări. Au fost executate culeele şi pilele din beton armat pe ambele maluri, a fost montată structura metalică şi s-au ansamblat aparatele de reazem de pe culei şi pile.
"Până în prezent s-au executat lucrări importante din acest pod, lucrările executate se suprapun cu cele care urmează să fie făcute, deci e foarte clar pentru noi că este imposibil de departajat o eventuală responsabilitate în eventualitatea în care acestea ar fi executate de altă firmă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit expertizelor comandate de municipalitate, valoarea lucrărilor rămase de executat este de circa 1,3 milioane euro inclusiv TVA, iar redeschiderea şantierului ar putea duce la finalizarea podului încă din toamna acestui an.
"Sperăm ca în octombrie podul să fie deja finalizat dacă negocierea directă se va termina cu succes", a spus Mălan.
Noul pod va avea două benzi de circulaţie, pe o lungime de 81,45 metri liniari şi lăţime de 12,65 metri liniari, cu trotuare pe ambele părţi, cu lăţimea de 1,5 metri fiecare. Partea carosabilă se extinde pe o lăţime de 7,80 metri.
Aşezământ - spital pentru persoane în vârstă
În cadrul aceleaşi întâlniri consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe concesiunea unei suprafeţe de teren de 10.000 metri pătraţi din strada Ceyrat către o firmă sau o organizaţie neguvernamentală dispusă să investească aici într-un aşezământ pentru persoane vârstnice şi pentru cazuri care necesită îngrijiri speciale, paliative şi Alzheimer.
Terenul va fi concesionat prin licitaţie publică, pentru 49 de ani, pornind de la un preţ de şase lei pe metrul pătrat pe an. Câştigătorul va avea obligaţia să obţină autorizaţia de construire în termen de 12 luni de la data semnării contractului de concesionare.
"Municipalitatea va avea la rezervate în acest aşezământ 10 locuri, persoanele care le vor ocupa urmând să fie nominalizate de ASCO. Tariful pentru locurile rezervate municipalităţii va fi 50% din tariful aplicat în cazul celorlalţi pacienţi", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Aşezământul, care va fi de fapt o afacere privată, va funcţiona atât ca şi centru de zi pentru persoanele vârstnice cu nevoi speciale cât şi în regim de spital, acesta urmând să fie deservit de cadre medicale.
Un consilier nou
Şedinţa de marţi a deliberativului local va fi deschisă de solemnitatea depunerii de jurământ de ales local de către noul consilier local Kis Gabor Ferenc. Membru UDMR, Kis va ocupa locul vacantat prin plecarea la Bucureşti ca secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului a fostului consilier Pasztor Sandor.
Kis Gabor - Ferenc a ocupat locul nouă pe lista UDMR la alegerile din 2012 şi va depune jurământul de ales local după ce ocupantul locului opt, Bimbo - Szuhai Tibor, ocupantul locului opt a renunţat la locul din Consiliul Local.