Cetatea Oradea prinde încet viaţă. Municipalitatea va cere vineri Consiliului Local acceptul pentru organizarea unei licitaţiei în urma căreia să concesioneze cele nouă spaţii comerciale din incinta fortificaţiei cu destinaţie de cafenele şi restaurante.

La fel, Direcţia Patrimoniulu Imobiliar Oradea va licita undeva în luna martie şi închirierea hotelului din Cetate.

"Închirierea acestor spaţii se va face pe cinci ani, cu posibilitatea prelungirii duratei cu cel puţin încă atât. Pentru că firmele care se vor muta aici vor fi nevoite să facă investiţii importante în dotări ne gândim ca în primii doi ani să acordăm discounturi consistente", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, licitaţiile vor avea un preţ de pornire de 21 lei pe metru pătrat pe lună, iar în primii doi ani chiriaşii vor putea beneficia de un discount de 50%.

"Suntem interesaţi să dăm viaţă Cetăţii, iar aceşti agenţi economici ne pot ajuta", a declarat edilul.

Primarul a mai spus că a luat decizia închiderii şantierului arheologic din incinta palatului princiar. "Am luat decizia să stopăm aceste lucrări. Până la jumătatea lunii iunie toate vor fi închise", a zis Bolojan.

Edilul spune că lucrările la şantierul arheologic, altfel destul de costisitoare, ar putea fi reluate după identificarea unor surse de finanţare nerambursabile care să nu pună presiune pe bugetul local.

Cel mai important monument istoric orădean, Cetatea a fost redeschisă oficial vizitatorilor la mijlocul lunii decembrie 2015, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.