Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că spitalele Gavril Curteanu, de Obstetrică şi Ginecologie, de Pneumoftiziologie şi de Neurologie-Psihiatrie, preluate săptămâna trecută de la Ministerul Sănătăţii, vor avea o comandă unică.

"Analizăm în prezent varianta unui consorţiu sau a unei fuziuni, diferenţa este doar de natură juridică. Oricum ar fi, într-o formă total independentă cum sunt acum nu vor rămâne, pentru că acele servicii pe care le oferă pot ajunge la preţuri mai mici prin unificare", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea va opta pentru una dintre cele două variante până la sfârşitul acestei săptămâni, în urma unor consultări cu cadrele medicale.

În paralel, Consiliul Local îşi va desemna, în cadrul şedinţei de joi, doi reprezentanţi pentru Consiliul de Administraţie al fiecăruia dintre cele patru spitale. Ceilalţi trei membri ai Consiliului de Administraţie de la fiecare spital vor fi desemnaţi de primarul Ilie Bolojan, de Universitatea Oradea prin Facultatea de Medicină şi de Ministerul Sănătăţii.

"În ce ne priveşte, vom desemna aceeaşi oameni în fiecare Consiliu de Administraţie, pentru că toate cele patru spitale se confruntă în principiu cu aceleaşi probleme. Părerea mea este că ar fi bine ca atât Universitatea, cât şi Ministerul Sănătăţii să procedeze la fel", a declarat Bolojan. Primarul a spus că, deşi nu a făcut încă anunţul oficial, cel mai probabil îl va desemna pe viceprimarul Gheorghe Carp, medic şi fost manager al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", pentru a-l reprezenta în Consiliile de Administraţie.

Manageri doar prin concurs

Bolojan şi-a exprimat speranţa că noile structuri de conducere ale spitalelor vor fi funcţionale încă de săptămâna viitoare, după care vor trece la organizarea concursurilor pentru posturile de manager. "Se vor organiza concursuri de manager, director medical şi director financiar contabil pentru fiecare spital în parte", a anunţat Bolojan.

Şeful executivului local a mai spus că noii managerii vor trebui să ia măsuri de reducere a cheltuielilor de personal, îndeosebi pentru personalul administrativ. "Conform noilor normative, începând de la 1 ianuarie 2011 cheltuielile de personal vor reprezenta maxim 70% din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate către un spital. Orice sumă peste acest procent va trebui asigurată de bugetul local, ori noi nu vrem acest lucru şi va trebuit să ne încadrăm în procentul de 70%. Dorim ca toată componenta bugetului să meargă pentru investiţii, pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi pentru condiţii hoteliere mai bune", a declarat primarul.

Reduceri de personal!

Conform evidenţelor municipalităţii, în prezent un singur spital din cele patru preluate alocă cheltuielilor de personal sub limita de 70% din cheltuielile totale. Astfel, cheltuielile cu salariile la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" reprezintă 65,3% din total, în vreme ce la Spitalul TBC acestea sunt de 70%, la Maternitate de 70,4% iar la Neurologie-Psihiatrie au urcat la 75,8%. "E limpede că la spitalul de Neurologie se impune o scădere a cheltuielilor de personal cu peste 5%", a spus primarul.

Cele patru spitale preluate de municipalitate au în total 1.978 de posturi, din care 275 sunt vacante. Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" are 712 posturi (146 vacante), Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie are 509 posturi (77 vacante), Maternitatea are 403 posturi (20 vacante), iar Spitalul TBC numără 353 posturi (din care 31 vacante).

Municipalitatea a preluat cele patru spitale, în premieră naţională, pe 17 iunie, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte şi ministrul Sănătăţii Cseke Attila.